Italië

Werkstukken en spreekbeurten

Rome is de hoofdstad van Italië. Wat is Vaticaanstad in Rome?

Land in Zuid-Europa

Italië is een Zuid-Europees land, dat behoort tot de Europese Unie. Het grenst aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Om het grootste deel van het land ligt de Middellandse Zee. De eilanden Sicilië, Sardinië en Elba en een aantal kleinere eilanden zoals Capri, Lampedusa, Vulcano en Stromboli horen ook bij Italië. Op Sicilië ligt de vulkaan Etna. Een andere bekende vulkaan in Italië is de Vesuvius.

Landschap

Het grootste deel van Italië heeft een mediterraan klimaat. Dat betekent dat de winters zacht zijn en de zomers droog en heet. Dat geldt met name voor Zuid-Italië. In het noorden kan het een stuk koeler zijn en in het voor- en najaar valt daar veel regen. Het landschap in Italië is heel divers: in het uiterste noorden liggen de bergen van de Alpen en de Dolomieten met daar tegenaan een groot merengebied. Ten zuiden van de bergen is het erg vruchtbaar met boomgaarden en akkerbouw. In de regio Turijn verbouwen akkerbouwers veel mais en, in de drassige gronden rond rivier de Po, zelfs rijst. Dwars door Italië loopt een bergketen met de naam Apennijnen. Deze bergen strekken zich uit van Genua in het noorden tot Napels in het zuiden. De fruittelers van het zuiden verbouwen druiven, olijven en citrusvruchten. Ongeveer twintig procent van Italië is bedekt met bossen.

Made in Italy

Italië is een belangrijke staalproducent. En dat staal is nodig voor de auto-industrie. Ferrari, Lamborghini, Lancia, Fiat en Alfa Romeo zijn wereldberoemd. Italianen maken daarnaast veel huishoudelijke apparaten. De meeste Italiaanse industrie zit in het rijkere noorden. Verder is er meer toerisme in het noorden dan in het zuiden. Dat is vooral dankzij de grote meren in het noorden en de kuststrook in het westen: de Italiaanse Rivièra. Italië kent een aantal beroemde modehuizen, zoals Georgio Armani, Valentino en Versace. Deze merken maken zeer exclusieve kleding, die beroemdheden uit de hele wereld graag dragen. Milaan staat bekend als dé modestad van Italië. Marmer uit Carrara is ook een belangrijk exportproduct. Het is het marmer dat de beroemde kunstenaar Michelangelo in de vijftiende eeuw gebruikte voor zijn beeld David. Italië staat ook bekend om het lekkere eten. Pizza en pasta zijn inmiddels over de hele wereld ingeburgerd.

Rome

De hoofdstad van Italië is Rome. Volgens de legende werd de stad 2700 jaar geleden gesticht door Romulus en Remus. Het was het centrum van het Romeinse Rijk. In de stad zijn veel overblijfselen uit die tijd te vinden. Een groot deel van de muren van het Colosseum, de Romeinse sportarena, staat nog overeind. Op het Forum Romanum, de markt, vind je ruïnes van oude gebouwen. Natuurlijk zijn er in Rome ook veel moderne flats en winkelcentra. In Rome vind je het centrum van de rooms-katholieke kerk: Vaticaanstad. Dat is een zelfstandig dwergstaatje en het is de woonplaats van de paus, het hoofd van de katholieke kerk. In het staatje wonen naar schatting zo'n duizend mensen. De Sint-Pietersbasiliek is de belangrijkste katholieke kerk. Hier worden pausen ingewijd en onder de marmeren vloer liggen pausen begraven. In Vaticaanstad vind je ook de Sixtijnse Kapel, met beroemde schilderingen van Michelangelo.