Japan

Werkstukken en spreekbeurten

Eet jij weleens sushi? Dat is een Japans gerecht!

Eilandengroep

In de Grote Oceaan ligt de eilandengroep Japan. In totaal telt Japan 6852 eilanden. De hoofdstad is Tokyo. Deze stad ligt op het grootste eiland Honshu. Er wonen meer dan een miljard mensen in Japan. Japan is dus groot. Daardoor verschilt het landschap bijna per eiland. Zo zijn er in Japan zowel tropische stranden als dichtbeboste heuvels, hoge bergen en rijstvelden te vinden. Het noorden van Japan kent korte zomers en strenge winters, terwijl in het zuiden de zomers lang, tropisch en heet zijn. Daar groeien prachtige bloemen en palmbomen. Net als bij ons kent Japan vier seizoenen, die vrijwel gelijklopen aan onze seizoenen. De overgangen verlopen alleen veel sneller dan bij ons.

Fuji

Er zijn veel actieve vulkanen in Japan en er komen regelmatig aardbevingen voor. De bekendste vulkaan is Fuji. Het is met zijn 3776 meter ook de hoogste berg van Japan. Fuji ligt op het eiland Honshu.

Economie

Japan is een welvarend industrieland. Het staat vooral bekend om zijn autoproductie. In totaal worden jaarlijks 10 miljoen auto's geproduceerd in Japan. Bekende automerken, die wij hier in Nederland ook kennen, zijn onder andere Toyota, Mitsubishi, Honda en Suzuki. Daarnaast verkoopt Japan veel elektronische apparaten, zoals computers en televisies. Veel producten worden gemaakt door robots die zelf ook in Japan ontwikkeld zijn. Japan is 's werelds op twee na grootste economie.

Cultuur

Japan kent twee religies: het shintoïsme en het boeddhisme. De meeste Japanners hangen beide geloven aan. Het shintoïsme is aan de ene kant een natuurgodsdienst, maar ook een staatsgodsdienst. Het boeddhisme is ontstaan in India en kent ook veel aanhangers in Europa. Gautama Boeddha is de stichter van het boeddhisme. Bekend Japans voedsel is sushi: rolletjes van rijst met rauwe vis of soms vlees, vaak omhuld met zeewier. Dit is ook een populair gerecht in andere werelddelen.

School

Voor leerlingen in Japan is het minder makkelijk om te leren lezen en schrijven dan voor leerlingen in Nederland. Zij moeten, in plaats van de 26 letters van ons alfabet, 1850 lettertekens uit hun hoofd leren! Daarnaast lezen zij Japanse boeken van achteren naar voren.