Kenia

Werkstukken en spreekbeurten

Denk jij bij Kenia aan safari en Masai met kleurrijke gewaden? Het land staat helaas ook bekend om de grote armoede die er heerst.

Geografie

Kenia ligt in Oost-Afrika. Kenia grenst aan Ethiopië, Somalië, Tanzania, Oeganda en Zuid-Soedan. Er wonen in totaal ruim 40 miljoen mensen. Daarvan wonen ruim 3 miljoen mensen in de hoofdstad: Nairobi. Een andere grote stad is Mombassa. Kenia is met een oppervlakte van bijna 600.000 vierkante kilometer ongeveer 14 keer groter dan Nederland. Het ligt op ongeveer 8000 kilometer afstand van Nederland.

Politiek

Kenia was van 1890 tot 1964 een Britse kolonie. Daarom spreken Kenianen naast de taal Swahili ook Engels. Tegenwoordig is Kenia een onafhankelijke republiek met een democratisch gekozen president.

Economie

De belangrijkste inkomstenbronnen zijn export van koffie en thee. Verder verdient het land vooral geld met toerisme in nationale parken. Toeristen komen vooral om de wilde dieren te zien. De meerderheid van de beroepsbevolking werkt in de landbouw, maar hier wordt niet zoveel geld mee verdiend. Dit komt deels doordat Afrika lange periodes van droogte heeft, waardoor de gewassen niet goed groeien. De meeste Kenianen zijn erg arm.

Masai

In Kenia wonen ruim zeventig stammen. Van de bekendste stam heb je vast al eens gehoord: de Masai. De Masai is een nomadenstam, ze kennen geen landsgrenzen en trekken rond met hun vee. Het vee is belangrijk voor de Masai. Ze eten het vlees, drinken de melk én het bloed en gebruiken de huiden voor het maken van hutten om in te wonen. Hoe meer vee een Masai bezit, hoe meer aanzien hij heeft. Hoewel deze stam bij ons het bekendst is, is maar twee procent van de hele bevolking van Kenia Masai.