Kroatië

Werkstukken en spreekbeurten

Kroatië is een Europees land dat lid is van de Europese Unie. Maar waarom wordt er niet betaald met de euro? Dat is dus omrekenen geblazen als je er op vakantie gaat!

Ligging en inwoners

Kroatië is een land in Zuidoost-Europa. Het ligt aan de Adriatische Zee. De buurlanden zijn Slovenië, Hongarije, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Servië. De hoofdstad van Kroatië is Zagreb. Kroatië is iets groter dan Nederland. Maar er wonen minder mensen, ruim 4 miljoen (in Nederland 17 miljoen). 

Deelrepubliek van Joegoslavië

Tot 1991 hoorde Kroatië bij het land Joegoslavië. Daarna werd Kroatië onafhankelijk, net als het buurland Slovenië. Het land Joegoslavië viel uiteen. Kroatië heet officieel de Republiek Kroatië. Aan het hoofd staat een president.

Taal, munteenheid en keuken

In Kroatië spreken de mensen Kroatisch. Hoewel Kroatië lid is van de Europese Unie, betaal je er met de kuna. Dit komt doordat het land geen lid is van de Eurogroep, die uit EU-landen bestaat die de euro als munt hebben. De Kroatische keuken is een mengelmoes van de Italiaanse, Griekse, Hongaarse, Oostenrijkse en Turkse keuken. Er wordt veel vis gegeten, maar bijvoorbeeld ook vlees, pasta en goulash.

Toerisme

Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor Kroatië. Vanuit Nederland is het ongeveer 14 uur rijden naar Kroatië. Het is een geliefd vakantieland vanwege de mooie natuur, zee, baaien, kustplaatsen en oude dorpjes. Veelbezochte steden zijn Pula en Poreč in de regio Istrië, en Split en Dubrovnik in de regio Dalmatië. Ook de vele Kroatische eilandjes zijn populair.