Londen

Werkstukken en spreekbeurten

Je hebt vast weleens van Buckingham Palace gehoord. Het is het bekendste paleis in Londen. Wat gebeurt daar met het zogeheten Changing the Guard?

Londen of London

Londen ligt in Engeland. Het is de grootste stad en de hoofdstad van het land. Londen is ook de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk, waar Engeland bij hoort. Er wonen ruim acht miljoen mensen in Londen. In het Engels wordt Londen London genoemd, maar je spreekt het bijna hetzelfde uit.

Grote brand

Als je nu in Londen bent, ziet de stad er erg mooi en welvarend uit. Maar daar heeft heel veel werk in gezeten! In 1666 werd de stad getroffen door een heel grote brand, de Great Fire of London. In vier dagen tijd werd een groot deel van Londen verwoest. Er werd hard gewerkt om de stad weer opnieuw op te bouwen. Zo maakten de rijken de St Paul's Cathedral opnieuw en werd de Bank of England hersteld.

Koninklijke gebouwen

Veel Britten zijn fan van het koningshuis. In Londen staan bekende koninklijke gebouwen, zoals Buckingham Palace, St James's Palace en de Tower of London. Bij Buckingham Palace is het leuk om naar de wisseling van de wacht te kijken. Er staan dagelijks guards voor het paleis, die moeten voorkomen dat er indringers naar binnen kunnen. Als de guards elkaar aflossen, is dat een groot spektakel met luide trompetten en een hoop kabaal. De wisseling van de wacht is dus een echte publiekstrekker.

Bezienswaardigheden

Er gaan veel toeristen naar Londen. Ook voor Nederlanders is het een populaire bestemming voor een stedentrip. Bekende toeristische attracties zijn onder andere de Big Ben, Westminster Abbey, Piccadilly Circus en de Tower Bridge over de rivier de Theems. In Londen kun je in knalrode dubbeldekkers stappen en je laten rondrijden door de stad. Ook rijden er veel ouderwetse, zwarte taxi's rond.