Marokko

Werkstukken en spreekbeurten

Een straat in de zee? Ja, dat is de straat van Gibraltar en je moet eroverheen als je van Spanje naar Marokko reist. Vraag maar, elke Marokkaan weet dat uit ervaring.

Westelijke Sahara en Straat van Gibraltar

Marokko grenst aan Algerije en aan de Westelijke Sahara. Aan de noordkant grenst het aan de Middellandse Zee en in het westen aan de Atlantische Oceaan. Tussen Marokko in Noord-Afrika en Spanje in Zuid-Europa ligt de Straat van Gibraltar. Dit is het smalle stukje zee dat de Middellandse zee en de Atlantische Oceaan met elkaar verbindt. De hoofdstad van Marokko is Rabat. Marokko is een koninkrijk.

Landschap en klimaat

Het landschap van Marokko bestaat uit bergketens en woestijnen. In het noorden ligt het Rifgebergte met vruchtbare dalen. Het Atlasgebergte loopt van noord naar zuid. Deze bergketen vormt de scheiding tussen het vruchtbare kustgebied en de droge woestijn. In het Atlasgebergte ligt de berg Jebel Toubkal. Met zijn 4167 meter hoogte is het de hoogste berg van Noord-Afrika. In een groot deel van Marokko heerst een mediterraan klimaat: warme, droge zomers en koele winters. In de kustgebieden kan het ook flink regenen. Daardoor is het land vruchtbaar genoeg voor veeteelt en akkerbouw. In de bergen kan het in de winter flink vriezen.

Landbouw, industrie en toerisme

Een groot deel van de Marokkanen werkt in de landbouw. Marokko exporteert veel groenten, olijven, tomaten en citrusvruchten naar andere landen. De belangrijkste industrie is de mijnbouw. Er zit in Marokko veel fosfaat in de bodem. Dat is een belangrijke grondstof van meststoffen en schoonmaakproducten. Andere belangrijke inkomstenbronnen van het land zijn de leer- en textielindustrie en het toerisme. Ongeveer twee miljoen mensen uit andere landen vieren jaarlijks vakantie in Marokko. Bekende plaatsen zijn Agadir, Marrakesh en Casablanca.

Berbers en Arabieren

Marokko kent twee officiƫle talen: Arabisch en Berbers. Het Berbers is afkomstig van de eerste bewoners van Noord-Afrika. Nog steeds leven er veel Berbers in de berggebieden. Rond het jaar 800 kwamen de Arabieren naar Marokko. Zij brachten de islam mee en de Arabische taal. Tegenwoordig zegt men dat Marokko een Arabisch-Berberse bevolking heeft. Frans is de derde taal die nog veel Marokkanen beheersen. Dat komt door het koloniale verleden van het land: aan het begin van de twintigste eeuw deelden de Fransen en de Spanjaarden Marokko in als hun koloniale gebieden. In 1934 kwam heel Marokko onder Frans gezag. Dat duurde tot de onafhankelijkheidsverklaring van Marokko in 1956. In de tussentijd voerden de Fransen hun taal in op alle scholen.