Mexico

Werkstukken en spreekbeurten

Avocado, tomaat, patat, cacao, chili en chocola zijn allemaal Nederlandse leenwoorden uit het Azteeks in Mexico. Zou je er weleens naartoe willen?

Miljoenenstad Mexico

Mexico ligt in het zuiden van Noord-Amerika en hoort bij Latijns-Amerika. Dat is het deel van Amerika waar Romaanse talen zoals Portugees en Spaans gesproken worden. In Mexico spraken 1,4 mensen Azteeks en van hen hebben we patat, tomaat en chocola overgenomen. Mexico is na Brazilië het grootste land van Latijns-Amerika. Om je een idee te geven van de grootte: het is zo’n 47 keer groter dan Nederland en het staat op de veertiende plek van de grootste landen ter wereld. De hoofdstad is Mexico-Stad. Dit is een van de grootste steden ter wereld. Mexico grenst aan de Verenigde Staten, Belize en Guatemala. Als je op de wereldkaart kijkt, zie je dat het tussen de Grote of Stille Oceaan en de Golf van Mexico ligt. Mexico is een geliefde vakantiebestemming. Toeristen gaan graag naar het schiereiland Yucatán en naar de westkust.

Wereldwonderen

Van de vierde tot de elfde eeuw woonden er in Mexico vooral inheemse volkeren, zoals de Azteken, Tolteken en Maya’s. Ze bouwden enorme stenen tempels en paleizen in de vorm van piramiden. Chichén-Itzá was een van de belangrijkste steden van de Maya’s. Dat wordt nu beschouwd als een van de zeven wereldwonderen. Van 1535 tot 1824 was Spanje de baas in Mexico. Daarna werd het een keizerrijk en uiteindelijk een republiek.

Inheems bloed

Mexico heeft meer dan 120 miljoen inwoners, waarvan ruim 20 miljoen in de hoofdstad woont. Het is een multicultureel land. Ongeveer 75% van de bevolking is mesties. Dat is een vermenging tussen Europeanen en inheemsen. Zo’n 14% is inheems, 10% is blank en 1% is van Afrikaanse of Aziatische afkomst. Zo’n 90% van de inwoners van Mexico spreekt of verstaat Spaans. Dat maakt Mexico het grootste Spaanstalige land ter wereld. Daarnaast spreekt zo’n 10% van de bevolking indiaanse talen. In Mexico is het verschil tussen arm en rijk groot; 40% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Criminaliteit en drugs zijn grote problemen in het land. Veel mensen proberen te emigreren naar de Verenigde Staten. Mexico exporteert gas, aardolie, maïs en metaal

Klimaat

Mexico heeft verschillende landschappen: woestijnen, tropische jungles, hooggebergten en moerassen. Het klimaat is dus niet overal hetzelfde. Langs de kust is het meestal heet en in de bergen heerst een milder klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur ligt tussen de 23 en 26 graden Celcius. Mexico kent twee seizoenen, een droog seizoen en een regenseizoen. Het natte seizoen is van mei tot oktober. In de zomermaanden kunnen er langs de kust orkanen voorkomen.