Nederlandse Antillen

Werkstukken en spreekbeurten

Weet jij welke eilanden bij de Nederlandse Antillen horen? En waarom ze eigenlijk niet meer zo heten?

Verzamelnaam

De Nederlandse Antillen is een oude naam voor de eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Die eilanden liggen in de Caribische Zee. De Nederlandse Antillen waren van 1954 tot 2010 een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. In 1986 stapte Aruba al uit de Nederlandse Antillen. Het ging als afzonderlijk land binnen het koninkrijk verder. In 2010 volgden Curaçao en Sint Maarten. Ook dat zijn inmiddels afzonderlijke landen. Saba, Sint Eustatius en Bonaire werden bijzondere gemeenten van Nederland. Officieel bestaan de Nederlandse Antillen dus niet meer, maar toch gebruiken we deze verzamelnaam nog steeds voor de zes eilanden.

Slavenhandel

De geschiedenis van de Nederlandse Antillen en Nederland gaat ruim 400 jaar terug. In de tijd van de ontdekkingsreizen kwamen de Spanjaarden aan op de eilanden. Zij gebruikten de bewoners als slaven. In 1634 werden de eilanden veroverd door de West-Indische Compagnie (WIC), een vereniging van Nederlandse handelaren. Die had belangstelling voor de eilanden, omdat je er goed zout kon winnen. Het zout gebruikten de Nederlanders voor de haring, want door het zout bleef de vis langer goed. Ook kwamen de Nederlanders erachter dat er veel geld te verdienen was in slavenhandel. Ze begonnen op Curaçao een slavenmarkt met slaven die ze uit Afrika haalden. De slaven moesten op de plantages op de Nederlandse Antillen en in Suriname werken. Hierdoor hebben veel bewoners van de Nederlandse Antillen voorouders uit Afrika.

Taal

Tijdens de kolonisatie hebben Nederlanders overal arbeiders vandaan gehaald voor hun plantages. De nakomelingen van deze arbeiders vormen het grootste deel van de bewoners van de Antillen. Ook andere landen zijn er de baas zijn geweest. Daarom worden er ook veel verschillende talen gesproken. Uit al die talen is een speciale taal ontstaan: het Papiaments. Daarnaast wordt er Engels, Nederlands en Frans gesproken.

Klimaat

De eilanden hebben een tropisch klimaat, het is er gemiddeld 28 graden. Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius heten ook wel de Bovenwindse Eilanden. Het is daar vochtig. Op Aruba, Bonaire en Curaçao – die de Benedenwindse Eilanden heten – is het droger. Door het tropische klimaat is het toerisme de belangrijkste inkomstenbron. Daarnaast verdienen de eilanden aan olie en dienstverlening.