New York

Werkstukken en spreekbeurten

Een bezoek aan New York staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. De stad trekt dan ook tientallen miljoenen toeristen per jaar. Wat lijkt jou zo geweldig aan deze wereldstad?

New York City

New York City (NYC) is een stad in de gelijknamige staat New York en is de grootste stad van Amerika. Er wonen bijna 8,5 miljoen mensen. New York City ligt aan de oostkust van Noord-Amerika.

Toeristische attracties

Er is heel veel te zien en te beleven in New York. Jaarlijks komen er ruim 50 miljoen toeristen uit allerlei landen naar de stad. Niet alleen de wolkenkrabbers zijn indrukwekkend, maar ook de parken, musea en winkels zijn erg mooi. Bekende bezienswaardigheden in New York zijn het Vrijheidsbeeld, het Empire State Building (van 381 meter hoog!) en Times Square. Central Park is het bekendste park in New York. Dit park ligt midden in de wijk Manhattan en is omringd door hoge gebouwen.

9/11

11 september 2001, ook wel nine eleven (9/11) genoemd, is misschien wel de zwartste dag uit de geschiedenis van New York. Op deze dag werd de stad aangevallen door terroristen van het islamitische terreurnetwerk Al Qaida. Het World Trade Center (WTC) werd totaal verwoest door twee gekaapte vliegtuigen die zich in de twee wolkenkrabbers boorden. Dezelfde ochtend stortten nog twee andere vliegtuigen neer in Amerika. Bij de aanslagen kwamen bijna drieduizend mensen om het leven. Na de aanslag werd besloten een nieuwe wolkenkrabber te bouwen op de plek waar het WTC vroeger stond, ook wel Ground Zero genoemd. Dit gebouw heet het One World Trade Center. Het is 541 meter hoog en was klaar in 2014. Ernaast staat een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de aanslagen.

Stadsdelen

New York bestaat uit vijf stadsdelen, namelijk Queens, Manhattan, The Bronx, Staten Island en Brooklyn. Manhattan is het centrum van de wereldstad. Dit eiland is door tunnels en bruggen verbonden met The Bronx, Brooklyn, Queens en ook met de staat New Jersey. Alle vijf de stadsdelen bevatten tientallen of zelfs honderden wijken. In Manhattan bestaan zelfs wijken die bijna dorpen in de stad lijken. Bekende plekken in Manhattan zijn Little Italy, Chinatown en Greenwich Village.

Klimaat

De zomers in New York zijn vochtig en heet met gemiddelde temperaturen van 21 tot 25 graden Celsius. De stad heeft gemiddeld 234 zonnige dagen per jaar. De winters zijn koud met temperaturen net boven het vriespunt. De stad wordt dan soms getroffen door hevige sneeuwstormen.

Groot, groter, grootst

In Amerika is altijd alles groter. De porties van het eten zijn groter, de supermarkten zijn groter, de huizen en de auto's. In New York is dit niet anders. Ook hier is alles een maatje groter.