Nieuw-Zeeland

Werkstukken en spreekbeurten

Kun jij de haka dansen? De Maori’s uit Nieuw-Zeeland kunnen het je leren.

Abel Tasman

Nieuw-Zeeland is een land aan de andere kant van de wereld. De eerste ontdekkingsreiziger die er voet aan wal zette was de Nederlander Abel Tasman in 1642. Nieuw-Zeeland ligt in het werelddeel Oceanië, waar bijvoorbeeld Australië ook bij hoort. Het bestaat uit twee eilanden, het Noordereiland en het Zuidereiland. De hoofdstad is Wellington op het Noordereiland. Het staatshoofd van Nieuw-Zeeland is de koningin van het Verenigd Koninkrijk. De officiële talen van het land zijn Engels en Maori.

Maori's, Kiwi's en ... Nederlanders

Er wonen ongeveer 4,7 miljoen mensen in Nieuw- Zeeland. Een half miljoen van hen is Maori. Dat is het volk dat al in het land woonde toen het ontdekt werd door de Europeanen. Nieuw-Zeelanders worden ook wel Kiwi’s genoemd. Deze benaming komt van de vogel de kiwi, die van nature alleen in Nieuw-Zeeland voorkomt en symbool staat voor het land. Wist je dat ruim 100.000 Kiwi’s Nederlands bloed hebben? In de jaren vijftig emigreerden veel Nederlanders naar het land, waar genoeg werk was voor timmermannen en boeren.

Haka

De Maori’s versierden hun lichaam en gezicht met tatoeages met cirkelachtige vormen, die elk hun eigen betekenis hebben. Hun ceremoniële dans heet de haka. Van oorsprong wordt hiermee geprobeerd de voorvaderen aan te roepen. Het lijkt een krijgersdans, want er worden wilde gebaren en geluiden gemaakt en de tong wordt uitgestoken. Maar het is een dans voor verschillende gelegenheden, zoals toeristenontvangsten, begrafenissen en sportwedstrijden. Rugby is een geliefde sport in Nieuw-Zeeland. Het nationale team All Blacks voert de dans voor een wedstrijd uit.

Landschap en klimaat

Nieuw-Zeeland heeft een divers landschap. Je vindt er bergen met eeuwige sneeuw, heuvels, meren, rivieren, vulkanen, fjorden, grotten, uitgestrekte vlaktes, regenwouden en witte stranden.Door het ruige landschap is het heel geschikt voor filmopnames, zoals die van de Lord of the Rings en King Kong. Nieuw Zeeland kent een zeeklimaat, landklimaat en hooggebergteklimaat. Het grootste deel van het land heeft milde winters en vrij warme zomers.