Noorwegen

Werkstukken en spreekbeurten

Weet jij wat er in het Noorse Spitsbergen te zien is? En vind je ook niet dat Spitsbergen wel erg Nederlands klinkt?

Bevolking

Noorwegen heeft een lage bevolkingsdichtheid. Er wonen ruim 5 miljoen mensen in het land dat bijna acht keer zo groot is als Nederland (met ruim 17 miljoen inwoners). Bijna een kwart van de bevolking woont in de hoofdstad Oslo. De Noorse bevolking stamt af van de Vikingen. Ook wonen er Samen (bevolking uit Lapland) en Finnen in Noorwegen.

Natuur

De natuur van Noorwegen is gevarieerd en op veel plekken ongerept. De Noorse fjorden zijn diepe dalen tussen rotswanden. Ze zijn ontstaan in de ijstijd. Door beweging van heel grote ijsmassa’s schuurde het ijs stukken van soms wel duizenden meters diep uit de rotsen. Noorwegen trekt veel natuurliefhebbers, wandelaars, skiërs, bergbeklimmers en kampeerliefhebbers. Je mag er wildkamperen, wat betekent dat je overal je tent mag opzetten. Dierenliefhebbers kunnen dolfijnen, orka’s, elanden en beren spotten in Noorwegen.

Spitsbergen

In Noorwegen kun je een bijzonder lichtverschijnsel aan de hemel zien: het noorderlicht. De beste plek hiervoor is de Noorse eilandengroep Spitsbergen. Deze ligt tussen Noorwegen en de Noordpool. Het is een ijzig koud gebied met gletsjers en steile bergen. Er leven ijsberen, walrussen, walvissen en veel vogels. Leuk weetje: de naam Spitsbergen is bedacht door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz!

Middernachtzon

Noorwegen kent nog een bijzonder natuurverschijnsel: de middernachtzon. De naam zegt het al: de zon gaat dan ’s nachts niet onder. Gek, hè? In het hoge noorden van het land is de zon gedurende een aantal maanden dag en nacht zichtbaar. Dit komt door de kanteling van de aardas, de denkbeeldige lijn die dwars door de aarde de noordpool en de zuidpool met elkaar verbindt. Bij het draaien van de aarde rond de zon is de noordpool tijdens de zomer naar de zon gekanteld, waardoor de zon niet ondergaat. In de winter is dit precies andersom, waardoor de zon niet opkomt en het donker blijft.