Oostenrijk

Werkstukken en spreekbeurten

Wat hebben Oostenrijkse boeren soms als bijbaantje? Wat heeft Mozart te maken met bonbons? En welke bekende acteur zei tegen Oostenrijk: "I'll be back"?

Oostenrijk in het kort

Oostenrijk is een land in Europa. Het grenst aan Zwitserland, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Italië, Slovenië en de ministaat Liechtenstein. Oostenrijk is bijna twee keer zo groot als Nederland, maar heeft ongeveer de helft minder inwoners, een kleine negen miljoen. Er wordt in Oostenrijk Duits gesproken. De hoofdstad van Oostenrijk is Wenen. Dat is ook de grootste stad van het land. De Donau is de belangrijkste rivier in het land. De Alpen bedekken meer dan de helft van het grondgebied. Deze bergen zijn ideaal voor buitensport. Daarom is Oostenrijk een van de meest toeristische gebieden van Europa.

Klimaat en landbouw

In de Alpen, het hoogste gebergte van Europa, heerst een koel bergklimaat. De Oostenrijkse Alpen vormen een scheiding tussen drie klimaattypen. Daardoor heeft Oostenrijk het meest onbetrouwbare weer van heel Midden-Europa. Er is in Oostenrijk veel kleinschalige biologische landbouw. Bijna negentig procent van al het voedsel wordt in het land zelf verbouwd. Veel kleine boeren verdienen iets bij met diensten aan toeristen. In de winter geven ze bijvoorbeeld skiles.

Toerisme

De hoofdstad Wenen is een belangrijke toeristische trekpleister. Veel beroemde gebouwen uit de geschiedenis van deze stad zijn goed bewaard gebleven. Ook de stad Salzburg trekt veel toeristen. Het historische centrum van deze stad staat zelfs op de Wereld Erfgoedlijst! De deelstaat Tirol is vooral bekend als wintersportgebied.

Bekende Oostenrijkers

De bekendste Oostenrijkers zijn toch wel Wolfgang Amadeus Mozart en keizerin Elisabeth. Mozart werd geboren in Salzburg. Hij werd een wereldberoemde componist. Er is zelfs een bonbon naar hem vernoemd: de Mozartkugel. Elisabeth is beter bekend onder haar bijnaam Sisi. Door haar huwelijk met keizer Frans Jozef I in 1854 werd zij keizerin van Oostenrijk. Schloss Schönbrunn is het voormalige zomerpaleis van de keizerlijke familie. Je kunt het paleis en de tuinen bezoeken als je in Wenen bent. Wist je dat ook Adolf Hitler geboren is in Oostenrijk? Een bekend acteur afkomstig uit Oostenrijk is Arnold Schwarzenegger.