Parijs

Werkstukken en spreekbeurten

Parijs wordt ook wel de stad van de liefde genoemd. Maar waarom eigenlijk?

Geschiedenis

Het gebied waar het huidige Parijs ligt, werd waarschijnlijk 4000 jaar voor Christus al bewoond. Er zijn sporen gevonden van een bewoner in het gebied van de Seine. Parijs dankt haar naam aan de Galliërs. Heel vroeger heette de stad Lutetia. De Gallische stam Parisii noemden de stad Civitas Parisiorum: 'Stad van de Parisii'. In 1163 werd begonnen met de bouw van de Notre-Dame van Parijs: een kathedraal die op het eiland Île de la Cité staat. In de dertiende eeuw werd een deel van de Seine drooggelegd. De stad werd een steeds belangrijkere handelsstad en het aantal inwoners groeide steeds maar door. De Parijse metro werd in 1900 gebouwd om al deze inwoners te kunnen vervoeren. In 1910 lag er al een heel net van lijnen.

Hoofdstad van Frankrijk

Parijs is de hoofdstad van Frankrijk en ligt in het noorden van het land. Parijs telt ruim twee miljoen inwoners, maar in het hele stedelijke gebied rondom Parijs wonen nog eens zo'n twaalf miljoen mensen. Parijs is de grootste en meest dichtbevolkte stad van Frankrijk.

Liefde en cultuur

Parijs wordt ook wel 'de stad van de liefde' genoemd. Dit heeft ermee te maken dat er in de stad een romantische sfeer hangt vanwege de smalle steegjes, de prachtige gebouwen en doordat pasgetrouwde stelletjes vroeger vaak op huwelijksreis gingen naar Parijs. Wie naar Parijs gaat, hoeft zich niet te vervelen. Er valt enorm veel te zien in de stad. Zo is er museum het Louvre: een gigantisch museum van drie verdiepingen dat jaarlijks zes tot tien miljoen bezoekers trekt. Een andere populaire hotspot is natuurlijk de Eiffeltoren. Dit monument werd tussen 1887 en 1889 door 250 bouwers gebouwd. Arc de Triomphe, een bouwwerk van 50 meter hoog, is ook een bekende bezienswaardigheid in Parijs.

Seine

De rivier de Seine loopt dwars door Parijs en deelt de stad in tweeën. De rivier is in totaal 776 kilometer lang. Er lopen meer dan dertig bruggen over de Seine in Parijs. Deze verbinden het ene deel van de stad met het andere deel van de stad. Verliefde stelletjes hangen vaak sloten aan deze bruggen als teken van hun liefde.

Fietsen

In Parijs zijn honderden kilometers fietspaden aangelegd. Het bestuur van de stad hoopt hiermee het autogebruik terug te dringen. Bovendien verplaats je je in Parijs sneller met een fiets dan met een auto of zelfs de metro. Mensen die zelf geen fiets hebben, of toeristen die een stuk door Parijs willen fietsen, kunnen een fiets huren uit fietsrekken die je op veel plekken in de stad vindt. Vanwege de grijze kleur van de zogenoemde Vélibs werd dit 'het grijze fietsenplan' genoemd. Inmiddels zijn er blauwe (elektrische) en groene fietsen.