Spanje

Werkstukken en spreekbeurten

Spanje is een geliefd vakantieland. Heb jij weleens gehoord van de Spaanse costa's?

Geografie

Spanje ligt samen met Portugal in Zuidwest-Europa op het Iberisch Schiereiland. De hoofdstad van Spanje is Madrid. Tot het Spaans grondgebied behoren ook de Balearen (onder andere Mallorca en Ibiza) en de Canarische Eilanden (onder andere Gran Canaria en Tenerife) en een paar plaatsen bij de Noord-Afrikaanse kust. Spanje heeft ongeveer 49 miljoen inwoners en is zo'n 12 keer groter dan Nederland.

Klimaat

De uitgestrekte Spaanse hoogvlakte, de meseta, heeft invloed op het klimaat. Het grootste gedeelte van Spanje heeft een landklimaat. De zomers kunnen heel warm zijn, veertig graden, en de winters koud. 's Winters waait er een koude wind, de norte, en 's zomers de droge hete wind die de naam solano of leveche heeft. De noordkust heeft een gematigd vochtig zeeklimaat, met koelere zomers en zachtere winters dan in het binnenland. De oost- en zuidkust staat onder invloed van de Middellandse Zee. De zomers kunnen heet en zonnig zijn en de winters zijn zacht met weinig neerslag.

Bevolking

De laatste vijf jaar is de bevolking sterk toegenomen. Dit komt door een hoger geboorte- en immigratiecijfer. De meeste mensen wonen in steden met meer dan tienduizend inwoners. De belangrijkste bevolkte gebieden zijn AndalusiĆ«, CataloniĆ«, Valencia, GaliciĆ«, het Baskenland en de omgeving van Madrid.  

Economie

Door de slechte bodem en weinig neerslag speelt akkerbouw geen grote rol. Boeren houden veel schapen en varkens. Het zonnige klimaat in het zuiden is ideaal voor de groei van citrusvruchten en olijven. In de tuinbouw werken veel arbeiders die niet lang naar school zijn geweest. Veel bootvluchtelingen gaan er als paprikaplukker werken. De toeristenindustrie is voor de Spaanse economie zeer belangrijk. Andere bedrijfstakken zijn textiel, visserij en metaalverwerking. 

Toerisme

Jaarlijks bezoeken zo'n 83 miljoen toeristen het land. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Barcelona en Madrid zijn geliefde bestemmingen voor een stedentrip. In de zomer zijn vooral de badplaatsen aan de costa's (kusten) in trek. Zo is bijvoorbeeld Lloret de Mar aan de Costa Brava populair onder jongeren. Er werken 2,3 miljoen Spanjaarden in de toeristensector.