Suriname

Werkstukken en spreekbeurten

Als je iets over Suriname wilt vertellen, is het belangrijk dat je een stukje geschiedenis van het land kent. En waar ligt Suriname eigenlijk precies?

Geschiedenis

Suriname is lang een kolonie geweest. Dat betekent dat een ander land er de baas was. Eerst was dat Spanje. Eind vijftiende eeuw veroverden de Spanjaarden het land. In 1650 werden de Engelsen er de baas, en vanaf 1667 de Nederlanders. De Nederlanders haalden mensen uit Afrika, die als slaven op de suiker- en tabaksplantages in Suriname moesten werken. De West Indische Compagnie (WIC) speelde een grote rol in de slavenhandel. De WIC werd in 1621 door de Nederlanders opgericht om te zorgen dat de Spanjaarden en Portugezen minder invloed zouden krijgen in Zuid-Amerika. De WIC dreef een soort driehoekshandel: de schepen van de WIC voeren met handelswaar naar Afrika, kochten daar slaven en brachten die naar Zuid-Amerika en het Caribisch gebied, en van daaruit voeren ze met goederen zoals suiker weer naar Nederland. 

Onafhankelijk

In 1975 werd Suriname onafhankelijk: het land ging zichzelf besturen. Sindsdien is het de Republiek Suriname. Desi Bouterse was jarenlang de president van Suriname. Hij is niet bij iedereen geliefd. Eerst was hij van 1980 tot 1988 de baas in Suriname, maar hij was toen een militaire dictator. Er werden in die tijd veel mensenrechten geschonden. Toch werd hij in 2010 democratisch gekozen als president. Sinds 2020 is er een nieuwe president: Chan Santokhi.

Landschap en klimaat

Suriname is een land in het noorden van Zuid-Amerika. Het heeft verschillende landschappen, maar bestaat voor het grootste gedeelte uit bossen. Het Surinaamse regenwoud trekt veel toeristen, vooral Nederlanders. Het land heeft een tropisch regenwoudklimaat. Het is in Suriname het hele jaar door warm en vochtig. Suriname kent vier seizoenen: de kleine en de grote regentijd en de kleine en de grote droge tijd.

Bevolking en godsdiensten

Een groot deel van de bevolking woont in de hoofdstad Paramaribo. De bevolking is heel gemengd. Behalve de oorspronkelijke bewoners (inheemsen en Surinen) zijn er veel immigranten uit Europa, maar ook uit Java en India. De immigranten uit India zijn de Hindoestanen. Surinamers die afstammen van slaven zijn creolen. Er zijn verschillende religies in Suriname: het hindoeïsme, het christendom, de islam en de natuurgodsdiensten. Toen Suriname onafhankelijk werd, zijn veel Surinamers naar Nederland verhuisd. Dit deden ze om een beter bestaan op te bouwen. In Nederland wonen nu ongeveer 350.000 Surinamers.

Economie

De economie van Suriname is heel afhankelijk van de export van palmolie en bauxiet (aluminiumerts). Ook wordt er veel timmerhout geëxporteerd. Dat gaat ten koste van het regenwoud en de mensen en dieren die daar leven.