Turkije

Werkstukken en spreekbeurten

Istanbul is een bekende, grote stad in Turkije. Maar als je denkt dat het de hoofdstad van het land is, heb je het mis.

De republiek Turkije

Turkije ligt op de grens van Europa en Azië. De hoofdstad van Turkije, Ankara, ligt in het Aziatische deel. Istanbul, de bekendste stad in het Europese deel, ligt precies op de grens. De rivier de Bosporus verdeelt Istanbul in een Aziatisch en een Europees deel. Turkije is meer dan twintig keer zo groot als Nederland. Er wonen ruim 80 miljoen mensen, waarvan het grootste deel in steden woont. Turkije is een republiek, met een gekozen parlement en een gekozen president aan het hoofd. De grootste godsdienst in Turkije is de islam.

Landschap en klimaat

Een groot deel van Turkije bestaat uit kale hoogvlakten. Daar heerst een landklimaat met hete, droge zomers en ijskoude winters. Langs de Middellandse Zee is een mediterraan klimaat met warme zomers en zachte winters. Turkije heeft een aantal berggebieden: het Taurusgebergte en het Pontisch Gebergte. Deze twee bergketens komen bij elkaar in Oost-Turkije. In dit gebied komen veel aardbevingen voor, vaak met veel slachtoffers tot gevolg.

Landbouw, export en toerisme

Veel Turken verdienen hun geld met de landbouw. Suikerbieten, tarwe en gerst zijn belangrijke producten. In de veeteelt worden schapen, runderen en geiten gehouden. In het noorden, langs de Zwarte Zee, verbouwen de boeren mais, thee en tabak. Dat laatste wordt veel geëxporteerd naar het buitenland. Langs de Middellandse Zee groeien olijven, vijgen, druiven en katoen. Van de katoen maken de Turken textiel en kleding. Textiel is een van de belangrijkste exportproducten van Turkije. Verder verdienen steeds meer Turken hun geld in de toerisme-industrie. Langs de Middellandse Zee zijn veel badplaatsen, waar luxe resorts te vinden zijn.

Moderne steden en traditionele dorpen

De grote Turkse steden als Ankara en Istanbul zijn modern, met lange winkelstraten, veel verkeer en alle voorzieningen die je in West-Europa ook vindt. Op het platteland van Turkije leven veel mensen nog traditioneel. Daar zijn nog veel dorpen zonder scholen en amper medische voorzieningen. Ook zijn niet alle huizen voorzien van stromend water en riolering. Het is heel normaal dat grootouders bij hun kinderen en kleinkinderen in één huis wonen. Omdat de landbouw niet meer genoeg opbrengt, verhuizen veel mensen naar de stad om een bestaan op te bouwen. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw trokken veel Turken naar West-Europa om daar te gaan werken in de industrie en de bouw. Ook in Nederland wonen daardoor veel Turken.