Verenigd Koninkrijk

Werkstukken en spreekbeurten

Uit welke landen bestaat het Verenigd Koninkrijk eigenlijk? Wat is de Brexit? En wie zijn William en Kate? Je vindt het hier!

Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland

Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland en is verdeeld over twee eilanden. Engeland, Schotland en Wales vormen samen het eiland Groot-Brittannië. En Noord-Ierland is een deel van het eiland Ierland, waarop ook het land Ierland ligt. Tussen Groot-Brittannië en de rest van Europa ligt het Kanaal, met daaronder de Kanaaltunnel. Er wonen bijna 67 miljoen mensen in heel het Verenigd Koninkrijk. Zo'n 9 miljoen daarvan wonen in de hoofdstad van Engeland én van het Verenigd Koninkrijk, Londen. Je noemt de inwoners van het Verenigd Koninkrijk Britten. Maar als je het over de inwoners van de losse landen hebt, zeg je bijvoorbeeld Engelsen of Schotten. 

Koninkrijk

Sinds 1707 hebben de aparte landen van het Verenigd Koninkrijk geen eigen koning meer, maar is er één koning(in) die over heel het koninkrijk heerst. De huidige koningin is, sinds 1952, Elizabeth II. Wist je dat zij ook het staatshoofd is van Canada, Australië en Nieuw-Zeeland? En bovendien van een aantal eilanden, zoals Jamaica en Barbados. Haar zoon prins Charles is de eerste in lijn voor de Britse troonopvolging. Zijn oudste zoon prins William is de tweede. Vooral William en zijn vrouw Kate en broer Henry (ook wel: Harry) zijn populair bij Britten die van het koningshuis houden.

Taal

In het Verenigd Koninkrijk wordt vooral Engels gesproken. Maar in Schotland, Wales en Noord-Ierland worden dialecten van het Engels gesproken. Engels is een wereldtaal. Het is de taal die veel mensen in andere landen als tweede taal spreken, naast hun moedertaal. Vroeger waren er namelijk veel Britse koloniën waar de Engelsen hun taal invoerden. In veel van die landen spreken de mensen nog steeds Engels. De Engelsen waren ook betrokken bij het stichten van de Verenigde Staten van Amerika. Ook in dit land spreekt men vandaag de dag nog Engels, maar wel met een Amerikaans accent.

Landschap, klimaat en toerisme

Je kunt je voorstellen dat er veel kusten zijn in de landen die omringd zijn door water. Je vindt er kiezelstranden en zandstranden, krijtrotsen en hoge kliffen. In de binnenlanden vind je ook bossen, parken en (niet al te hoge) bergen. De landen hebben een zeeklimaat. In de westelijke delen kan het veel regenen. 
Toerisme is belangrijk voor het Verenigd Koninkrijk. In totaal werken er meer dan drie miljoen mensen in de toeristische sector. De meeste toeristen komen uit de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Londen is een populaire bestemming voor een stedentrip. En in onder andere Schotland vind je prachtige kastelen en meren.

Brexit

De munteenheid van het Verenigd Koninkrijk is de pond sterling, ook wel de Britse of Engelse pond genoemd. Sinds 31 januari 2020 hoort het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de Europese Unie. Dat wordt de Brexit genoemd, een combinatie van de woorden 'British' (Brits) en 'exit' ('vertrek').