Verenigde Staten

Werkstukken en spreekbeurten

De Verenigde Staten is een van de grootste en belangrijkste landen ter wereld. Wist je dat er ook eilanden bij horen? En wie is de president?

USA

De Verenigde Staten worden ook wel Amerika of kortweg de VS genoemd. In het Engels zeg je United States of America of USA. De Verenigde Staten bestaan uit vijftig staten, een soort grote provincies. Iedere staat heeft een eigen regering met aan het hoofd een gouverneur. Boven de gouverneurs van al die staten staat de president. Die woont in het Witte Huis in de hoofdstad Washington. Sinds januari 2021 is dat Joe Biden. We zeggen wel Amerika, maar let op: de Verenigde Staten zijn niet héél Amerika. Zo hoort het werelddeel Zuid-Amerika er niet bij. De Verenigde Staten liggen grotendeels in Noord-Amerika. Maar bijvoorbeeld landen als Canada in het noorden en Mexico in het zuiden van Noord-Amerika, die wel aan de Verenigde Staten grenzen, horen er niet bij. Van de vijftig staten grenzen er achtenveertig aan elkaar. De andere twee zijn Alaska en Hawaï. Alaska grenst alleen aan Canada. En de eilandstaat Hawaï ligt in de Stille Oceaan. Bij de Verenigde Staten horen ook nog een aantal andere eilandgebieden in de Stille Oceaan en in de Caraïbische Zee.

Verschillende klimaten

De Verenigde Staten zijn groot. Nederland past er wel zo'n 230 keer in! Je kunt je dus voorstellen dat er verschillende klimaten zijn. In Alaska heerst een poolklimaat. In het zuiden, bijvoorbeeld in Florida, zijn subtropische gebieden. In bijvoorbeeld Nevada, Arizona en Texas vind je woestijnen. Daar is het erg droog, terwijl er aan de noordwestkust juist veel neerslag valt.

Inwoners en taal

In heel de Verenigde Staten wonen ongeveer 328 miljoen mensen. Bijna tachtig procent van de mensen woont in steden of voorsteden, zoals New York en Chicago. Toch bestaat een groot deel van het land uit platteland en uitgestrekte natuurgebieden. Inheemsen zijn de oorspronkelijke bewoners van het land. Zij maken op dit moment nog maar een klein deel van de bevolking uit. Naast de blanke Amerikanen zijn er nog twee belangrijke bevolkingsgroepen: Afro-Amerikanen, die afstammen van de slaven uit Afrika, en Latino's, afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. De meeste Amerikanen hebben het christelijke geloof. Na het Engels is het Spaans de meest gesproken taal in de VS.