Vietnam

Werkstukken en spreekbeurten

Je hebt vast weleens van de Vietnamoorlog gehoord. Weet jij waar Vietnam ligt?

Inwoners

Vietnam is een land in Zuidoost-Azië. Het is bijna 8 keer zo groot als Nederland. Het land heeft meer dan 95 miljoen inwoners. Dat is meer dan 5 keer zoveel als Nederland, waar 17,5 miljoen mensen wonen.

Steden

De hoofdstad van Vietnam is Hanoi. Deze stad ligt in het noorden van het land en heeft ongeveer 8 miljoen inwoners. Dat is meer dan alle inwoners van de vier grootste steden in Nederland bij elkaar. Toch is Hanoi niet de grootste stad van Vietnam. Dat is Ho Chi Minhstad, in het zuiden. Daar wonen bijna 9 miljoen mensen.

Klimaat

Vietnam heeft een tropisch moessonklimaat. Dit betekent dat er periodes zijn met heel veel regen en periodes van droogte. Vooral in het midden en zuiden van Vietnam kan het veel regenen. Vietnam is een warm land. In het zuiden wordt het ’s winters soms wel 30 graden Celsius. Het noorden heeft een ander klimaat. Vooral in de winter kan het daar koud zijn. In de bergen kan het zelfs vriezen. Maar niet overal is het koud. In Hanoi kan het in januari wel 20 graden Celsius worden.

Tết Nguyên Đán

De meeste Vietnamezen zijn boeddhistisch of katholiek. Daarom worden in Vietnam veel boeddhistische en katholieke feesten gevierd. Het belangrijkste feest is Tết Nguyên Đán, het Vietnamees nieuwjaar. Dit wordt meestal rond het begin van februari gevierd. Overal zijn dan markten en mensen komen met familie bij elkaar om samen te eten. Het feest duurt drie dagen.

Vietnamoorlog

Vietnam is lange tijd een kolonie geweest van Frankrijk. Onder leiding van de Vietnamese leider Ho Chi Minh vochten de Vietnamezen tegen de Franse overheersing. Toen de Fransen verdreven waren, werd Vietnam in tweeën gedeeld: een communistisch noorden en een democratisch zuiden. Dat gebeurde in 1954. Tussen de twee delen brak een hevige oorlog uit, die bekendstaat als de Vietnamoorlog. Deze oorlog duurde 20 jaar en eindigde in 1975.