Zuid-Afrika

Werkstukken en spreekbeurten

In Zuid-Afrika wonen veel bevolkingsgroepen. Er zijn blanke en zwarte Afrikanen. Wat zijn Afrikaners?

De Tafelberg en the big five

Zuid-Afrika ligt aan de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. Het land grenst in het noorden aan Namibiƫ, Botswana en Zimbabwe en in het oosten aan Mozambique en Swaziland. Zuid-Afrika heeft drie hoofdsteden: Pretoria, Kaapstad en Bloemfontein. Het parlement zit in Kaapstad. Je kunt het een beetje vergelijken met Nederland. Amsterdam is onze hoofdstad, maar ons parlement zit in Den Haag. Een andere grote bekende stad in Zuid-Afrika is Johannesburg. In Johannesburg wonen de rijkste, maar ook de armste mensen van Zuid-Afrika. Kaapstad is onder Nederlanders een populaire vakantiebestemming. Het is ook een van de belangrijkste havensteden van Zuid-Afrika. Kaapstad ligt aan de voet van de Tafelberg. De Tafelberg heeft een opvallend platte bovenkant en is drie kilometer lang. Wolken bedekken de berg vaak als een kleed. Daarom worden ze ook wel 'het tafelkleed van de Tafelberg' genoemd. In het noordwesten van Zuid-Afrika is het Kruger Nationaal Park. Hier leven allerlei dieren in het wild, zoals the big five: de olifant, de neushoorn, de buffel, het luipaard en de leeuw.

Kolonisten en immigranten

Veel Zuid-Afrikanen zijn blank. Zij worden Afrikaners genoemd. De Afrikaners zijn voornamelijk afstammelingen van kolonisten. Ze spreken een dochtertaal van het Nederlands. In de zeventiende eeuw kwamen er namelijk Nederlandse en ook Franse en Duitse kolonisten naar Zuid-Afrika. De Verenigde Oost-Indische Compagnie bracht in die tijd veel slaven uit Oost-Afrika, IndonesiĆ« en India naar Zuid-Afrika om daar te werken. In de negentiende eeuw kwamen de Britse kolonisten. In de twintigste eeuw kwamen er veel immigranten uit Zuid-Europa en Oost-Europa naar Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika leven dus veel verschillende bevolkingsgroepen en afstammelingen van immigranten samen. Afrikaanse bevolkingsgroepen zijn bijvoorbeeld de Zoeloe, Sotho en Swasi. Ze hebben allemaal een eigen taal en eigen gewoonten. Helaas is er onder de bevolkingsgroepen ook een groot verschil tussen rijk en arm.

Nelson Mandela

Nelson Mandela werd geboren in 1918. Hij vocht tegen de apartheid. Mensen die niet blank waren, werden gediscrimineerd. Zij mochten veel minder dan blanke mensen. Zo probeerden de kolonisten de blanke mensen aan de macht te krijgen en te houden in Zuid-Afrika. De apartheid begon in 1948 en duurde tot 1990. Nelson Mandela werd gevangengenomen. De gevangenis waarin hij werd opgesloten in 1964, stond op Robbeneiland. Dat is een eiland in de Atlantische Oceaan. Het is te zien vanuit Kaapstad. Pas na 26 jaar werd hij vrijgelaten. In 1994 werd Nelson Mandela, bij de eerste verkiezing na de afschaffing van de apartheid, verkozen tot president. Dit bleef hij tot 1999.