Zweden

Werkstukken en spreekbeurten

Zweden ligt in Noord-Europa. Is het in het hele land koud? En wat is het noorderlicht?

Noord-Europa

Zweden is een van Europa's grootste landen. Het ligt in Noord-Europa. Het is ook het grootste land van Scandinavië, waar ook Noorwegen en Denemarken bijhoren. Soms worden Finland en IJsland ook bij Scandinavië gerekend. Zweden is bijna 11 keer zo groot als Nederland. In het westen grenst Zweden aan Noorwegen en in het noordoosten aan Finland. Het noorden van Zweden is bergachtig, het midden is heuvelachtig en het zuiden is vrij vlak. In Zweden vind je tienduizenden meren. Er wonen ruim negen miljoen mensen in Zweden. De meeste mensen wonen in het zuiden. Hier ligt ook de hoofdstad Stockholm. In het zuiden is het klimaat net als in Nederland. Naar het noorden toe kan het tijdens de lange winters kouder dan 35 graden onder nul worden!

Klimaat

Het grootste deel van Zweden heeft een landklimaat, met koude winters en warme zomers. Maar er zijn door de ligging grote temperatuurverschillen in het land. Een klein gedeelte ligt ten noorden van de poolcirkel. Hier begint de winter eind september. De temperatuur kan dalen tot min veertig graden Celsius. In de zomer gaat de zon bijna niet onder. Het midden heeft een landklimaat. De havens in de Botnische Golf vriezen vaak dicht. Het zuidelijk deel heeft een zeeklimaat, met over het algemeen vochtig en zacht weer. Onder invloed van de Warme Golfstroom, die langs de westkust loopt, is het hier relatief warmer dan elders op dezelfde breedtegraad.

Noorderlicht

Het noorderlicht is een natuurverschijnsel dat in noordelijke gebieden op aarde voorkomt. Ook in Zweden kun je het zien. Vooral in Lapland in het noorden van Zweden heb je er kans op. Het is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer dat je kunt zien als het donker is. Het heeft verschillende kleuren; soms is het groen, maar het kan bijvoorbeeld ook roze zijn. Het noorderlicht wordt ook wel poollicht genoemd.

Bevolking

Zweden behoort tot een van de dunstbevolkte landen van Europa. Noord-Zweden of Norrland vormt het grootste gedeelte van Zweden, maar daar wonen de minste mensen. In het onherbergzame deel van Norrland wonen de Lappen met hun rendierkudden. Door de rijkdom aan delfstoffen is dit deel echter een belangrijk gebied voor de industrie. Meer dan tachtig procent van de bevolking woont in stedelijke gebieden. Denk bijvoorbeeld aan de hoofdstad Stockholm en aan andere grote steden zoals Göteborg en Malmö.

Economie

Iets meer dan de helft van het land is bedekt met bossen en een derde bestaat uit bergen, meren en moerasland. Bijna de helft van het bos bevindt zich in de vier noordelijkste provincies, waar nauwelijks akkerbouw voorkomt. Door de grote bosrijke gebieden worden landbouw en bosbouw vaak gecombineerd. Belangrijke exportproducten komen van de metaalverwerkende en elektrotechnische industrie, bijvoorbeeld transportmiddelen, machines, elektrische en elektronische apparaten en defensiematerieel. Telecommunicatie, informatietechnologie en de farmaceutische industrie hebben een enorme groei doorgemaakt. Tot de Zweedse bodemschatten behoren onder andere ijzererts, koper, lood, zink en uranium.