Bijgeloof

Werkstukken en spreekbeurten

Geloof jij in dingen die geluk of ongeluk kunnen brengen, zoals vrijdag de dertiende? Dat heet bijgeloof. Bijgeloof heeft niets te maken met geloven in bijvoorbeeld een god.

Ongeluksgetal dertien

Er zijn landen waar dertien wordt gezien als het ongeluksgetal. Sommige hotels en ziekenhuizen hebben geen dertiende verdieping of een kamer 13. Ook zie je in vliegtuigen vaak geen dertiende rij met stoelen. Veel mensen denken dat vrijdag de dertiende ongeluk brengt. Zij gaan op die dag liever niet naar buiten, omdat ze bang zijn dat er dan iets ergs gaat gebeuren.

Vormen van bijgeloof

Er zijn veel vormen van bijgeloof. Wist je bijvoorbeeld dat een gebroken spiegel zeven jaar ongeluk kan brengen? Dit verhaal komt uit het oude Romeinse Rijk. Een spiegel zou een reflectie van je ziel zijn. Als een spiegel breekt, breek je ook je ziel, zegt men. Het vinden van een klavertje vier zou dan juist weer geluk brengen. Het zijn allebei vormen van bijgeloof. 

Waar of niet waar?

De verhalen die over bijgeloof worden verteld, zijn vaak al eeuwen oud. Niet iedereen gelooft erin. Je mag voor jezelf bepalen of je gelooft dat iets geluk of juist ongeluk brengt.