Hindoeïsme

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat het hindoeïsme al heel lang bestaat? Het is zelfs de oudste godsdienst ter wereld!

De oudste godsdienst

Het hindoeïsme is de oudste godsdienst ter wereld. Wanneer het hindoeïsme is ontstaan, is niet precies bekend. Er zijn tegenwoordig bijna één miljard hindoes. Die komen voornamelijk uit India en andere landen in Zuidoost-Azië. De belangrijkste heilige boeken van de hindoes heten veda’s. Daarin wordt verteld over God, het heelal, de natuur en hoe je als goede hindoe zou moeten leven. Hindoes geloven in een God. Deze God heeft verschillende gedaantes en daarom verschillende namen.

  • God als schepper heet Brahma.
  • God als beschermer heet Vishnu.
  • God als vernietiger heet Shiva.

God is volgens hindoes in alles aanwezig. Mensen kunnen door te mediteren ook een 'stukje God' in zich naar boven halen.

Wat houdt het hindoeïsme in?

Er zijn vier belangrijke stromingen in het hindoeïsme: Saivisme, Saktisme, Vaishnavisme en Smartisme. De meeste hindoes proberen twee keer per dag te baden om hun lichaam en geest schoon te houden. Ze proberen zich altijd te beheersen en mogen niet stelen of doden. Hindoes geloven dat je andere wezens geen pijn mag doen. Ook niet om zelf aan voedsel te komen. Ze eten dus geen vlees. Koeien zijn voor hindoes zelfs heilige dieren! Hindoes komen samen in tempels om te bidden, te mediteren en eten en bloemen aan godenbeelden te offeren. De priester of pandit leidt de diensten in de tempel. Hindoes geloven dat de samenleving bestaat uit bepaalde groepen: kasten. Iedereen moet binnen zijn kaste blijven. Een hindoe is bijvoorbeeld verplicht om binnen zijn of haar kaste te trouwen.