Islam

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat de islam de snelst groeiende godsdienst ter wereld is? Op dit moment telt de religie meer dan een miljard aanhangers.

Allah en Mohammed

De islam begon ongeveer 1.400 jaar geleden in wat nu Saoedi-Arabiƫ is. Het is 's werelds snelst groeiende godsdienst. Er zijn meer dan een miljard mensen die de islam als godsdienst hebben! Het woord islam betekent: 'onderwerping aan God', maar ook: 'vrede aangaan'. Mensen die de islam als godsdienst hebben, heten moslims. Hun God heet Allah. De islam werd gesticht door de profeet Mohammed. Mohammed werd geboren in Mekka, nu een heilige stad voor alle moslims. Moslims geloven dat Mohammed door Allah gezonden werd om de islam aan de mensen te verkondigen.

Koran, soennieten en sjiieten

De Koran is het heilige boek voor de moslims. Het woord 'koran' is Arabisch voor 'voordracht'. De kerk van de moslims is de moskee en een islamitische geestelijke heet imam. Er zijn twee belangrijke groepen gelovigen binnen de islam: de soennieten en de sjiieten. Bijna 90% van alle moslims wereldwijd is 'soenniet'. De soennieten noemen zich mensen van de gemeenschap en traditie. Bij de sjiieten speelt de imam een grote rol. Hij is voor hen de wereldlijke en geestelijke leider.

Vijf belangrijke punten

De islam kent voor iedere moslim vijf belangrijke gedragsregels, ook wel zuilen genoemd. Dat zijn:

  • de geloofsbelijdenis: "Er is geen god dan Allah, en Mohammed is Zijn Profeet";
  • het gebed: vijf maal per dag bidden in de richting van Mekka;
  • het geven van aalmoezen: een deel van het inkomen van iedere moslim wordt gegeven als steun voor de moskee en de armen;
  • het vasten: tijdens de ramadan (de negende maand van het islamitische jaar) vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. Er mag niet gegeten, gedronken, gerookt en gevrijd worden. De ramadan eindigt met id-al-fitr, het Suikerfeest;
  • de bedevaart: een gelovige moet minstens eenmaal in zijn leven naar Mekka gaan.