Jodendom
Werkstukken en spreekbeurten
- Basisschool groep 5-6
- Basisschool groep 7-8
- Voortgezet onderwijs klas 1-2
Dat het eten van joden 'koosjer' moet zijn, dat wist je vast. Maar wist je ook hoe je moet koken om koosjer eten klaar te maken?
Het jodendom in het kort
Het jodendom begon ongeveer 1800 jaar voor Christus. Joods ben je door geboorte. Maar alleen als je moeder joods is, ben jij dat ook. De heilige boeken van de joden heten Tenach. De eerste vijf boeken van de Tenach heten samen de Thora. Het woord Thora betekent ‘leer’. In de Thora staat hoe je als goede gelovige jood moet leven. De kerk van de joden heet synagoge. Binnen het jodendom zijn er twee belangrijke stromingen: de orthodoxe en de liberale stroming. Orthodoxe joden proberen zich zo letterlijk mogelijk aan voorschriften uit de Thora te houden. De liberalen zijn wat minder streng. Zij vinden dat de
wetten aangepast mogen worden aan de moderne tijd.
Joodse gebruiken
Een belangrijke regel voor veel joden is het koosjer eten. Dat betekent dat ze zuivelproducten en vlees apart bereiden en opeten. Je kunt bijvoorbeeld geen vlees met bechamelsaus eten want daar zit melk en boter in. Ook zijn niet alle dieren koosjer. Koosjere dieren moeten bovendien op een speciale manier geslacht zijn. Bij de belangrijke momenten in het leven kennen de joden ook speciale gebruiken, zoals de Bar Mitswa als jongens dertien jaar worden. Jongens mogen dan uit de Thora lezen en krijgen dezelfde verplichtingen als een volwassene. Voor meisjes is er ook zo’n soort gebruik: de Bat Mitswa. Daarnaast is de sabbat voor joden erg belangrijk. De sabbat is een rustdag. Deze begint vrijdagavond even voor zonsondergang. Iedereen in de Joodse gemeente legt het werk neer, mensen kleden zich mooi aan. Samen genieten ze van een feestmaal met wijn en met een gevlochten challlah brood. Het jodendom kent verschillende feesten. Bijvoorbeeld:
· Rosj Hasjana: het joodse nieuwjaarsfeest. De joodse kalender is anders dan de westerse kalender. Het joodse nieuwjaar valt in september of oktober. Bij dit feest denken veel joden na over wat zij het afgelopen jaar gedaan hebben.
· Jom Kippoer: grote verzoendag. Deze dag is acht dagen na Rosj Hasjana. In deze periode zeggen joden tegen God en tegen elkaar dat zij spijt hebben van hun verkeerde daden.
· Pesach: Met Pesach herdenken de joden de Joodse slavernij in Egypte en de bevrijding van die slavernij.
Boeken
-
Wat geloof jij?
Laura Buller
-
Feest!
Anite Haverkamp
-
God, Adonai, Allah
Antoine Sfeir, Katia Mrowiec, Michel Kubler
-
Jodendom in Suriname
Jan Veltkamp
-
Binnenste buiten
Anton Feddema, Klaas de Jong, Peter Dellenbag
Ben je lid van de bieb? Dan kun je deze e-books meteen online lezen:
-
Over engelen, goden en helden
Janny van der Molen
Filmpjes
-
De synagoge
bron: Schooltv/Beeldbank
-
Leefregels van joden
bron: Schooltv/Beeldbank
-
De Klaagmuur
bron: Schooltv/Beeldbank
-
Sabbat
bron: Schooltv/Beeldbank
-
TeNaCh
bron: Schooltv/Beeldbank
-
Hoe bidden joden?
bron: Schooltv/Beeldbank
-
Het verhaal van de Uittocht
bron: Schooltv/Beeldbank
-
Loofhuttenfeest
bron: Schooltv/Beeldbank
-
Simchat Tora
bron: Schooltv/Beeldbank
-
Wat vieren mensen tijdens Chanoeka?
bron: NOS Jeugdjournaal