Kerst

Werkstukken en spreekbeurten

Voor christenen is Kerstmis het feest van licht en vrede. Zij vieren dan de geboorte van Jezus. Maar is Jezus wel op 25 december geboren?

Het kerstverhaal

Het kerstverhaal staat opgeschreven in de Bijbel. Jozef en Maria wonen in Nazareth. Ze wonen nog niet samen, maar willen graag met elkaar trouwen. Op een dag vertelt engel Gabriël aan Maria dat ze in verwachting zal raken van de zoon van God. Jozef en Maria kunnen dat haast niet geloven, maar toch krijgt Maria een dikke buik. Als de baby bijna komt, moeten ze naar hun geboortestad Bethlehem reizen om zich in te schrijven, omdat de keizer het volk wil tellen. Na een lange reis op een ezel willen ze uitrusten. Maar er is geen slaapplaats meer in de herberg. Er is alleen nog een plekje vrij in een stal. Daar wordt baby Jezus geboren. Maria wikkelt hem in doeken en legt hem in een voerbak met stro. In de buurt van de stal houden herders de wacht bij hun schapen. Engelen vertellen hun dat er een heel bijzonder kind is geboren. Zij bezoeken Jozef, Maria en Jezus. Er komen ook drie koningen. Zij worden ook wel de ‘wijzen uit het oosten’ genoemd. Een opvallende ster wijst hun de weg naar de stal. Zo weten zij dat de ‘ware Koning der Joden’ geboren is. Zij geven goud, mirre en wierook cadeau.

Advent

De tijd voor Kerstmis heet advent. Dit betekent: nadering. Christenen wachten dan op de geboorte van Jezus. Advent begint op de vierde zondag voor Kerstmis en duurt tot kerstavond. Kinderen krijgen vaak een adventskalender met een chocolaatje erin voor iedere dag. Zo kunnen ze de dagen tot Kerstmis aftellen. In kerken wordt een adventskrans opgehangen met vier kaarsen. Elke zondag wordt er een extra kaars aangestoken, totdat het Kerstmis is.

25 december

Eigenlijk is de precieze geboortedatum van Jezus helemaal niet bekend. Pas eeuwen na Christus bepaalde de christelijke Romeinse keizer Constantijn de Grote de datum waarop Kerstmis gevierd wordt: 25 december. De Germanen vierden vroeger rond die tijd midwinter- of joelfeesten. Er werd dan veel gegeten en gedronken en lawaai gemaakt om geesten te verjagen. Net als de Germanen vierden ook de Romeinen dat dan de dagen weer langer werden. Constantijn wilde christenen en mensen die Germaanse of Romeinse goden aanbaden nader tot elkaar brengen. Hij bedacht daarom dat de geboortedag van de zon ook als geboortedag van Jezus gevierd zou worden, omdat Jezus ‘het Licht van de Wereld’ genoemd werd. Zo groeide het uiteindelijk langzaam uit tot een groot christelijk feest.

Kerstman

‘Ho ho ho’, het is de kerstman! Ieder jaar komt hij met zijn vliegende slee en rendieren vanaf de Noordpool cadeautjes brengen. De kerstman komt natuurlijk niet voor in de Bijbel. Hij is later bij het kerstfeest bedacht, omdat mensen elkaar vaak cadeautjes geven met Kerstmis. In Amerika noemen ze hem Santa Claus.