Ramadan

Werkstukken en spreekbeurten

Tijdens de ramadan eten en drinken moslims een maand lang niets tussen zonsopgang en zonsondergang. Kinderen, ouderen, mensen die ziek zijn en zwangere vrouwen hoeven niet mee te doen.

Iftar

Als de zon onder is, mag er wel worden gegeten. De maaltijd na een vastendag heet de iftar. Moslims die vasten doen dit om dichter bij God te komen. Door niet te eten zuiveren ze hun ziel en laten ze zien dat ze discipline hebben en gehoorzaam zijn aan Allah. De ramadan is één van de vijf zuilen van de islam. Het is een heel belangrijk element van het geloof.

Kalender

De ramadan wordt niet elk jaar in dezelfde tijd gehouden. Ieder jaar begint de ramadan tien dagen eerder dan het jaar daarvoor. Dit komt omdat de islamitische kalender en de westerse kalender niet gelijk lopen.

De ramadan is de negende maand van de islamitische kalender. Moslims geloven dat de Koran aan de profeet Mohammed is geopenbaard in de negende maand van de islamitische kalender.

Suikerfeest

Aan het eind van de ramadan wordt er feest gevierd. Dit feest noemen we het Suikerfeest. In het Arabisch noemen ze het Suikerfeest ‘Het kleine feest’. Maar echt klein is het feest niet. Moslims vieren het einde van de ramadan uitbundig met lekkernijen en bezoeken aan familieleden. Tijdens dit feest geven moslims geld aan de moskee. Deze verdeelt dat geld weer onder de armen.