3D-printen

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat er bruggen, auto's en zelfs eten kan worden geprint met een 3D-printer? Best een bijzondere en handige uitvinding dus!

Driedimensionaal

Dertig jaar geleden werkte een groep wetenschappers aan een nieuwe machine. Die moest direct voorwerpen kunnen printen die op de computer waren getekend. De uitvinding slaagde. Zo werd het mogelijk om voorwerpen driedimensionaal te printen, in elke vorm en kleur. Heel handig! Vroeger werd de 3D-printer vooral gebruikt door bedrijven, maar steeds vaker hebben mensen er thuis een staan.

Plastic en beton

Een 3D-printer wordt bestuurd door een computer. Die verzendt de informatie van de digitale bouwtekening naar de kop van de printer, zodat daarmee de juiste bewegingen worden gemaakt. De naald van de printer stapelt laag op laag, totdat de juiste vorm ontstaat. Er kan worden gebouwd met verschillende materialen. Plastic is goedkoop en wordt veel gebruikt. Maar ook beton, metalen, keramiek en zelfs eetbare ingrediƫnten zijn mogelijke materialen.

Foodprinting

3D-printen biedt heel veel mogelijkheden. Met foodprinting, het printen van voedsel, kun je bijvoorbeeld eten maken zonder ingrediƫnten waar jij allergisch voor bent. Nu is dat nog erg kostbaar, maar in de toekomst zal dit waarschijnlijk heel gewoon worden.