Drones

Werkstukken en spreekbeurten

Een drone heeft vier of meer propellers. Weet je hoe een drone met acht propellers wordt genoemd?

Onbemand vliegtuig

Een drone is een onbemand vliegtuig. De besturing gebeurt met een afstandsbediening vanaf de grond of de drone is voorgeprogrammeerd om een bepaalde route te vliegen. Sommige drones hebben een camera waarmee ze vanuit de lucht kunnen filmen. Er zijn verschillende soorten drones, bijvoorbeeld een quadcopter (vier propellers), een hexacopter (zes) en een octocopter (acht). Meer propellers maken een drone stabieler en wendbaarder.

Hobby en hulpdienst

Drones worden steeds populairder en mensen maken er op allerlei manieren gebruik van. Bij speciale gelegenheden zijn er professionele lichtshows met drones. Kinderen en volwassenen vliegen voor hun hobby in de eigen buurt of in natuurgebieden. Ook zijn er droneraces waar met grote snelheid een parcours moet worden afgelegd. Hulpdiensten en het leger maken gebruik van drones om op plekken te komen die voor mensen onbereikbaar zijn. Boeren zetten drones in om hun gewassen vanuit de lucht te bekijken. Er worden allerlei proeven gedaan om drones in de toekomst voor meer zaken in te zetten, bijvoorbeeld om pakketten of medicijnen te bezorgen.

No-flyzone

Ook als je voor je plezier met een drone vliegt, neem je deel aan het luchtverkeer. Daarom moet je je aan de 'Regeling Modelvliegen' houden. Zo moet je je drone altijd in het zicht houden en zijn er allerlei no-flyzones, waar je niet mag vliegen. De regels voor het vliegen met een drone in Europa zijn vanaf 31 december 2020 strenger geworden. Kinderen onder de 16 jaar mogen volgens de nieuwe regelgeving alleen met een speelgoeddrone vliegen. Als je ouder bent en met je drone wilt filmen moet je een diploma halen.