Grooming

Werkstukken en spreekbeurten

Grooming is digitaal kinderlokken. Weet jij hoe je zo'n kinderklokker, een groomer, kunt herkennen?

Chatten

Het woord grooming komt uit het Engels en betekent ‘versieren’. Via games of social media zoekt een volwassen man (of vrouw) contact met kinderen. Een groomer geeft complimenten en probeert vrienden te worden. Als je hem vertrouwt, gaat hij steeds meer van je vragen. Groomers steken vaak veel tijd en moeite in de zogenaamde vriendschap. Het doel van een groomer is af te spreken voor seks.

Herkennen

Je kunt een groomer ontmaskeren door goed te checken met wie je chat. Ken je de persoon met wie je praat uit je dagelijks leven en kun je hem vertrouwen? Stel vragen om te ontdekken of het echt diegene is die je denkt. Check zijn social media en kijk of hij volgers en vrienden heeft die je kent. Ook zijn profielfoto kun je op Google Images opzoeken. Kom je de foto ook tegen bij iemand met een andere naam? Dan is hij misschien niet wie hij zegt dat hij is. Een groomer probeert je vertrouwen te winnen. Dat doet hij door complimenten te geven en te doen alsof hij dezelfde hobby’s heeft als jij. Na een tijdje zal hij vragen om naaktfoto’s of willen afspreken voor seks.

Strafbaar

Grooming is strafbaar. Veel jongeren durven het aan niemand te vertellen als zij door een groomer gedwongen worden om foto’s te delen of seks te hebben. Toch is het belangrijk dit wel te delen met iemand die je vertrouwt. De groomer kun je verwijderen uit je contactenlijst en aangeven bij de politie.