Phishing

Werkstukken en spreekbeurten

Heb je weleens van phishing gehoord? Internetcriminelen kunnen ermee inbreken op je computer.

Phishers

Phishers proberen de inloggegevens van andere mensen te krijgen. Dat doen ze door je een mail te sturen die eruitziet alsof hij van een betrouwbaar adres komt. Ze houden je op internet en social media soms goed in de gaten om veel over je te ontdekken. Zo weten ze waar je werkt, wat je favoriete game is of bij welke bank je zit. In de mail wordt gevraagd op een link te klikken en je persoonlijke gegevens in te vullen. Bijvoorbeeld de pincode van je bankpas, je gebruikersnaam of een wachtwoord. Die komen zo in handen van de crimineel. Ook via bijlages bij een mail kan een phisher een programma op je computer zetten waardoor hij toegang krijgt en bijvoorbeeld kan meekijken met je webcam.

Hoe herken je phishing?

Phishing kan gebeuren via e-mail, maar ook telefonisch of via berichtjes op social media. Het valt daarom niet mee om het te herkennen. Vier tips om phishingberichten te ontmaskeren:

- Is het een bericht aan jou persoonlijk?
Vaak staat boven een phishingbericht niet jouw naam, maar een algemene groet.

- Word je iets moois beloofd als je snel reageert?
Denk twee keer na voor je erop ingaat. Dit is verdacht.

- Wie heeft het bericht gestuurd?
Phishingmails hebben vaak een afzender die heel erg lijkt op een betrouwbaar adres. Soms is er één letter veranderd of een streepje toegevoegd. Trap daar niet in.

- Waar gaat de link naartoe?
Links in phishingmails gaan naar websites met een adres dat heel erg lijkt op dat van de echte organisatie. Check de URL daarom voordat je erop klikt. Je ziet het adres linksonder in je beeldscherm wanneer je met je muis over de link zweeft.