Programmeren

Werkstukken en spreekbeurten

Denk jij bij programmeren aan een stel technische jongens achter een computer? Programmeren speelt op steeds meer plekken een rol. Even opletten dus, ook als je kledingontwerper of automonteur wil worden.

Programmeertaal

Programmeren is het schrijven van een computerprogramma. Zo'n programma bestaat uit een set instructies waardoor de computer weet wat hij moet doen. De instructies worden door een programmeur geschreven in een programmeertaal. Bekende talen zijn Python, Ruby, Scratch, Java en PHP.

White hat hacker

Als je veel weet van programmeren, kun je inbreken in een computerprogramma dat door iemand anders is gemaakt. Dat heet hacken. Sommige bedrijven nemen hackers in dienst om de veiligheid van hun computersysteem te testen. Zo iemand noem je een ethisch hacker of een white hat hacker. Deze vorm van hacken is niet strafbaar.

Leren

Programmeren wordt in de toekomst voor steeds meer beroepen belangrijk. Niet alleen technici, maar ook kunstenaars en dokters krijgen ermee te maken. Mode-ontwerpers kunnen bijvoorbeeld kleding gaan programmeren die van kleur verandert. En in ziekenhuizen moeten artsen steeds meer verstand hebben van data die een computer verzamelt. Veel mensen willen dat programmeren een verplicht vak wordt op de basisschool. In veel andere Europese landen is dat al zo.