Atletiek

Werkstukken en spreekbeurten

Atletiek wordt ook wel de ‘moeder van alle sporten’ genoemd. De marathon is er een onderdeel van maar ook het kogelstoten. Atletiek bestaat in totaal uit ongeveer 30 onderdelen. Ken jij ze allemaal?

Geschiedenis

Atletiek is al bijna 3000 jaar oud. Destijds werd in de Griekse stad Olympia een hardloopwedstrijd gehouden ter ere van de god Zeus. Dat was het begin van de Olympische Spelen die wij nu kennen.

Wat houdt atletiek in?

Atletiek is een sport die bestaat uit ongeveer dertig verschillende onderdelen. Springen, sprinten, werpen en lopen vormen daarvan de basis. De onderdelen van atletiek zijn onder andere: hardlopen, marathon, hordelopen, snelwandelen, discuswerpen, hink-stapsprong, hoogspringen, kogelslingeren, polsstokhoogspringen, speerwerpen, verspringen, tienkamp en zevenkamp.

De atletiekbaan

De atletiekbaan is een rode baan met een groot grasveld in het midden. De atletiekbaan heeft een lengte van 400 meter en de vorm van een ovaal. De looprichting is linksom. De baan bestaat uit 8 afzonderlijke banen van 1,25 meter breed. Baan 1 is aan de binnenkant, baan 8 aan de buitenkant.