Basketbal

Werkstukken en spreekbeurten

In de gymles spelen jullie vast weleens basketbal. Ken jij de regels? En wat is de NBA?

Teams van vijf spelers

Bij basketbal proberen twee teams van vijf spelers punten te scoren door de bal in de basket van de tegenstander te gooien. Ze mogen de bal alleen met hun handen spelen en er niet mee lopen. Ze moeten dribbelen, daarbij laat je de bal stuiteren op de grond. Je moet dit met één hand doen. Vanuit de pols en vingers houd je controle over de bal. Je mag wel wisselen van hand. Als je stopt met dribbelen, moet je schieten of passen. Passen wil zeggen dat je de bal naar een medespeler gooit. Als je toch verder dribbelt,  maak je een overtreding. Zo’n tweede dribbel noem je een second-dribble. De tegenstander krijgt dan de bal. 

Snel spel

De regels van het basketbal hebben als doel het spel snel en aanvallend te laten verlopen. Hierdoor hoort basketbal bij de meest veeleisende balsporten. Basketbal is bedacht in 1891 in Amerika. De Canadees James A. Naismith heeft het spel ontwikkeld. Maar pas echt populair werd het in Europa na de Tweede Wereldoorlog. Daar groeide het uit tot het meest gespeelde zaalspel ter wereld.  

Puntentelling

Bij basketbal scoor je als de bal door de ring en het netje gaat. Er is een speciale puntentelling. Als je raak hebt geschoten krijg je één, twee of drie punten. Scoorde je van dichtbij, dan krijg je twee punten. Stond je verder weg, achter de driepuntslijn, dan krijg je drie punten. Gooide je de bal met een vrije worp door de ring, dan is dit één punt waard. Een vrije worp krijg je als de tegenstander een fout heeft gemaakt. Voor die fout krijgt hij van de scheidsrechter een straf. 

NBA

In 1949 werd in Amerika de National Basketball Association (NBA) opgericht. Het is de bekendste basketbalcompetitie ter wereld. In de NBA spelen dan ook de beste basketballers. Je hebt misschien weleens gehoord van Michael Jordan. Hij wordt gezien als een van de beste basketbalspelers aller tijden. De winnaar van deze competitie wordt door de Amerikanen zelf wereldkampioen genoemd. Topspelers verdienen elk seizoen miljoenen dollars. Die verdienen ze niet alleen bij hun club, maar ook door reclame te maken voor schoenen of kleding.