Boksen

Werkstukken en spreekbeurten

De sport boksen wordt steeds populairder. Welke profboksers kun jij opnoemen?

Knock-out

Boksen is een vechtsport. Het gaat er behoorlijk hard aan toe. Je kunt je tegenstander knock-out slaan. Hij kan dan even bewusteloos zijn. Een wedstrijd eindigt bij een knock-out van meer dan tien seconden. Als je tegenstander niet is opgestaan, heb je gewonnen. De winnaar wordt dan the last man standing genoemd. Als de scheidsrechter of een arts voor een bokser beslist dat hij niet verder kan boksen, heet dat een technische knock-out. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een blessure. De bokser mag dat ook zelf aangeven. Als een bokswedstrijd niet eindigt door een knock-out, dan moet een jurybeslissing uitsluitsel geven over wie de winnaar is.

Rondes en gewichtsklassen

Een bokswedstrijd is verdeeld in rondes. Van tevoren wordt aangegeven uit hoeveel rondes de wedstrijd bestaat. Het zijn er maximaal twaalf. Elke ronde duurt drie minuten en tussen de rondes wordt één minuut rust genomen. Boksen kent gewichtsklassen. Je vecht tegen iemand die ongeveer hetzelfde weegt als jij. In de zwaarste klasse (het zwaargewicht) vechten boksers die meer dan negentig kilo wegen.

Zijn boksers vechtersbazen?

Boksers houden van vechten, dat klopt. Wel is het de bedoeling dat ze dat alleen als sport doen. Toch komen boksers weleens negatief in het nieuws, omdat ze buiten de ring hebben gevochten. Dat geeft de sport een slecht imago. En dat is jammer, want boksen is een serieuze sport. Je moet er veel voor trainen. Een bokser moet niet alleen spierkracht hebben, maar ook uithoudingsvermogen, snelheid en inzicht. Ook zijn er strenge regels. Je mag je tegenstander bijvoorbeeld niet vasthouden, bijten of een knietje of kopstoot geven. Boksen blijft een heftige sport, maar bedenk dat je bij andere sporten ook gewond kunt raken.

Bekende boksers

Er zijn verschillende vormen van boksen, zoals gewoon boksen, kickboksen en thaiboksen. Elke vorm heeft net iets andere regels. Ook bestaan er veel variaties op het boksen. Zo wordt er in sportscholen bijvoorbeeld tegen bokskussens geslagen als kracht- en conditietraining. Bekende Nederlandse boksers zijn Rico Verhoeven (kickboksen), Badr Hari (kickboksen), Nieky Holzken (boksen, kickboksen en thaiboksen) en Remy Bonjasky (thaiboksen). De Amerikaanse voormalige boksers Muhammad Ali en Mike Tyson worden gerekend tot de beste boksers aller tijden.