Formule 1

Werkstukken en spreekbeurten

Is het jouw droom om later autocoureur te worden? Of houd je van kijken naar een spannende sport met snelle auto's? Dan wil je zeker alles weten over de Formule 1, de bekendste autoraces ter wereld.

Racen op straat

De eerste autoraces werden al rond 1900 georganiseerd. Er werd toen niet in snelle Ferrari's op speciale parcoursen gereden, maar in normale auto's op de weg. Dit zorgde voor veel ongelukken. In 1946 werd tot de Formule 1-klasse besloten. Dit was een klasse met regels waaraan de auto's en deelnemers moesten voldoen. De eerste kampioenschapsrace werd in 1950 op het circuit van Silverstone in Groot-Brittanië gehouden. Het eerste wereldkampioenschap Formule 1 werd gewonnen door de Italiaan Giuseppe Farina.

Technische onderdelen

In een raceauto is maar plek voor één persoon. Er is namelijk veel ruimte nodig voor technische onderdelen zoals de motor. Die zit achterin en de kracht ervan wordt uitgedrukt in paardenkracht (pk). Door een sterke motor kan een auto snel optrekken en afremmen. Formule 1-auto's kunnen snelheden van wel 360 kilometer per uur bereiken. Op het stuur van een raceauto zitten allemaal knopjes en een hendel om mee te schakelen. De coureur kan op een scherm zien hoe hard en in welke versnelling hij rijdt.

Tanken en banden wisselen

Tijdens een wedstrijd moet een coureur een paar keer stoppen om te tanken en de banden van zijn auto te laten verwisselen. Dit gebeurt allemaal tijdens de pitstop. De monteurs rennen tijdens een pitstop uit de garage en zorgen ervoor dat de racewagen zo snel mogelijk weer kan rijden. Dit doen zij soms in minder dan tien seconden. Per race houdt een coureur twee of drie keer een pitstop.

Coureurs

De wedstrijden van de Formule 1 heten de Grand Prix. Coureurs die de Grand Prix winnen, zijn na hun overwinning echte beroemdheden. Bijvoorbeeld Lewis Hamilton, Sebastian Vettel en Valtteri Bottas winnen vaak wedstrijden. Iemand die ook veel wedstrijden won was de Duitse autocoureur Michael Schumacher. Een bekende Nederlandse coureur is Max Verstappen. In 2015 was hij op 17-jarige leeftijd de jongste Formule 1-coureur ooit. En in 2016 werd hij op 18-jarige leeftijd de jongste racewinnaar ooit in de Formule 1.