Games

Werkstukken en spreekbeurten

Vinden je ouders dat je minder moet gamen? Gamen is superleuk en de meesten doen het zeker een uur per dag. Maar het spelen van games heeft ook nadelen.

Pong

Computerspellen waren er al voordat er in elk huis een computer stond. Het begon met videospelletjes, zoals Pong. De eerste versie kon je op een speelautomaat spelen, bedacht computerproductent Atari in 1972. In 1975 kwam Atari met een versie voor de televisie thuis. Je kon Pong via een console spelen als je die op je televisie aansloot. Pong was een populair spel. De markt voor thuiscomputerspellen groeide vanaf het begin meteen al door Pongs populariteit.

Game-platforms

Je kunt op verschillende apparaten gamen. Zo'n apparaat noem je een game-platform. Verschillende platforms zijn onder andere de PlayStation, Nintendo en Xbox. Je kunt ook gamen op een tablet, telefoon of computer.

Gevaren

Ben jij een actieve gamer? Dan ken je vast populaire games zoals Fortnite, World of Warcraft, Minecraft, FIFA, Among Us en GTA (Grand Theft Auto). Het aantrekkelijke van games is de beloning. Op een nieuw level gaan spelen door je behendigheid, een hogere rang in het team (rank) krijgen door je slimheid en loyaliteit of een digitale schatkist (lootbox) vinden, het zijn allemaal beloningen. Die beloning activeert een deel van je hersenen dat het stofje dopamine aanmaakt, waar een mens zich heel fijn door gaat voelen. Sinds 2010 zijn veel games gratis te installeren. Je mist dan alleen kleine onderdeeltjes van het spel. Die moeten gebruikers dan kopen, maar dat doen ze toch wel, weet de producent. Dopamine is verslavender dan cocaïne of heroïne. Daarom is gamen niet alleen heel leuk, maar kan het ook gevaarlijk zijn. Want je hersenen hebben steeds meer game-minuten nodig om dezelfde hoeveelheid dopamine aan te blijven maken. En hoe langer je op de computer zit, hoe ongezonder dit voor je lichaam is. Je kunt er rugpijn of RSI (spier- en gewrichtspijn) van krijgen, je vergeet met je ogen te knipperen en krijgt droge, prikkende ogen. 

Leerzaam

Scholen proberen op de populariteit van games in te spelen met serious games. Dat zijn computerspellen met educatieve insteek. Het doel is om ervan te leren. Sinds games ook geschikt zijn gemaakt voor smartphones, is het een stuk makkelijker om in de klas te gamen. Want iedereen heeft z´n eigen telefoon. De klas vormt het team of de teams die goed moeten samenwerken om te winnen. De lesstof vormt een deel van het verhaal. Toch is een game pas goed als besturing, competitie-elementen en verhaal een totaalpakket vormen dat een goede ervaring garandeert. De gameplay (dit totaalpakket) bepaalt namelijk de ervaring. Goede games zijn daarom heel duur om te maken.

Makers van games

Nederland staat op nummer één als exportland van creatieve diensten, zoals games. Producenten verdienen er veel aan. Ze kunnen tientallen mensen aan een game laten werken. Bij grote bedrijven werken honderden mensen aan één game. Maar ook in andere landen werken gameproducers met een afdeling die het verhaal bedenkt, een afdeling die karakters (de poppetjes) ontwerpt, een afdeling voor de special effects, een afdeling voor het geluid en een afdeling voor de videobeelden. Bedrijven die games maken zijn bijvoorbeeld: Ubisoft, Sega, Sony, Dragonfly, Nintendo, EA en Konami. Per jaar verdient de game-industrie meer dan 100 miljard euro.