Golf

Werkstukken en spreekbeurten

Speel je nog weleens minigolf of midgetgolf? Zo werkt golf eigenlijk ook, maar dan is er niets mini. Een golfbaan kan wel 600 meter lang zijn. Probeer de bal er dan maar eens in één keer in te slaan.

Schotland

Golf is al heel oud. Duizenden jaren geleden speelden Grieken en Romeinen al een soort golf. Het moderne golf komt uit Schotland. Daarom zijn ook alle woorden in het Engels. Het gaatje heeft een 'hole', de stokken waarmee je slaat heten 'clubs' en het superkort gemaaide gras rond het 'hole' heet 'green'. De bedoeling is om met zo min mogelijk slagen het balletje in het gaatje te krijgen. De meeste golfbanen hebben 9 of 18 holes die een voor een afgewerkt worden. Bij iedere hole staat in hoeveel slagen je de bal in het putje kunt krijgen. Alle extra slagen die je nodig hebt, noem je je 'handicap'.

Sport

Golf is een sport waarbij je niemand ziet rennen. De golfspelers wandelen ontspannen over het gras naar de plek waar ze hun balletje hebben geslagen. Maar vergis je niet. Om goed te kunnen slaan moet je super geconcentreerd zijn. En je moet je spieren heel goed onder controle hebben. Eén misslag kan je de wedstrijd kosten.

Beroemde golfer

Ken jij Tiger Woods? Dat is een beroemde golfspeler uit Amerika. Hij slaat weleens een 'hole in one'; met één slag slaat hij de bal dan heel de golfbaan over en dan rolt de bal precies in het putje in de 'green'. Dat lijkt geluk, maar dat is het niet. Woods en nog een paar honderd spelers zijn zo goed dat ze er hun beroep van gemaakt hebben. Mensen betalen veel geld om te komen kijken. En de beste golfspelers verdienen dan ook veel geld.

Zelf proberen

Helaas. Je mag niet zomaar een middagje golf spelen op de golfbaan. Je moet eerst je golfvaardigheidsbewijs halen op een trainingsbaan. Als je bent geslaagd weten de andere spelers dat je geen gaten in het gras slaat en dat je het harde balletje niet tegen iemands hoofd slaat. Dat is niet nieuw. Al in het jaar 1360 werd het in Brussel verboden om binnen de stadsmuren nog golf te spelen omdat er te veel schade werd aangericht.