Goochelen

Werkstukken en spreekbeurten

Ken jij Hans Kazàn? Of Hans Klok? Dat zijn bekende goochelaars die heel goed mensen voor de gek kunnen houden. Zij voeren allemaal kunstjes uit waarvan je denkt: ‘hè, hoe kan dat?’

Vuurringen en kisten

Goochelen kan op verschillende manieren. Zo zijn er goochelaars die indrukwekkende optredens geven in het theater, maar zijn er ook goochelaars die aan tafel trucjes doen met kaarten. In het theater is het vaak een groot spektakel. Soms worden er zelfs vuurringen op het podium gehaald waar dan allemaal mensen doorheen springen. Een bekende truc onder goochelaars is de truc met de kist. Iemand stapt in een kist die op het podium goed wordt afgesloten. De goochelaar zaagt de kist doormidden en je verwacht dat de persoon ook doormidden is gezaagd. Maar niets is minder waar! Diegene stapt weer vrolijk uit de kist. Niemand in de zaal snapt hoe dat kan…

Beroemde goochelaars

Goochelen is erg populair, ook onder kinderen. Er zijn in Nederland 23 goochelclubs. Bekende goochelaars zijn Hans Kazàn, Hans Klok en David Copperfield. En ken je de illusionist Victor Mids? Vroeger was Fred Kaps (1926-1980) de beroemdste goochelaar van Nederland. Hij werd maar liefst drie keer wereldkampioen goochelen. Dat heeft niemand hem ooit nagedaan. Tegenwoordig zijn Hans Kazàn en zijn zoons Oscar en Renzo bekende goochelaars. En Hans Klok natuurlijk. Die is zo’n goede goochelaar dat hij zelfs in Las Vegas in Amerika een eigen show heeft.

Houdini

Een andere bekende goochelaar is Harry Houdini. Hij was een Hongaarse goochelaar. Een van zijn bekendste trucs is de ontsnapping uit een dwangbuis. In 1896 zag Houdini voor het eerst een dwangbuis. Hij bedacht een methode om eruit te ontsnappen. De act werd erg populair toen hij die ontsnapping deed voor het publiek. Zijn schouders moesten namelijk allebei uit de kom om deze ontsnapping mogelijk te maken. Een andere truc is de kist in het water. Houdini liet zich geboeid opsluiten in kisten en in het water gooien. Toch wist hij iedere keer weer op tijd te ontsnappen. Niemand weet hoe hij dat deed!

Goochelen of toveren?

Je zou denken dat goochelen hetzelfde is als toveren. Lange tijd is ook onduidelijkheid geweest over het verschil tussen deze twee kunstvormen. Maar tegenwoordig bestaat duidelijk onderscheid tussen goochelen en toveren. Toveren is namelijk bovennatuurlijk en bestaat alleen in sprookjes. Goochelen is het toepassen van trucjes waardoor het lijkt alsof er iets onmogelijks gedaan wordt.