Hockey

Werkstukken en spreekbeurten

Al voor onze jaartelling speelde men een spel dat leek op het huidige hockey. Wist je dat er behalve spelregels ook omgangsregels zijn bij hockey?

De geschiedenis van hockey

De naam hockey is afgeleid van het Engelse woord hook, dat haak betekent. De stick waarmee je de bal voortbeweegt, heeft de vorm van een haak. We weten niet precies wanneer hockey ontstaan is. Wel weten we dat mensen al meer dan vijfduizend jaar geleden stok- en balspelen speelden. De rijken speelden dat te paard (polo). Maar ook als je geen paard had, kon je het spelen. De stokken maakte men van hout of beenderen. De bal kon van allerlei materiaal gemaakt zijn, bijvoorbeeld van hardhout. De Romeinen speelden een soort hockey op het strand met een mensenschedel!

Hockey in Nederland

In Nederland kennen we hockey vanaf 1891. Men speelde het spel met een bal van gevlochten touw en canvas, volgens eigen regels. Maar in 1928 waren de Olympische Spelen in Amsterdam. En omdat we mee wilden doen, speelden we vanaf 1926 volgens de internationale regels.

Spelregels en omgangsregels

Er zijn veel regels waaraan de spelers zich moeten houden. De spelregels staan in het spelreglement van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB). Er zijn aparte spelregels voor veldhockey en zaalhockey. Bij hockey zijn er behalve spelregels ook omgangsregels voor de spelers. Deze regels zorgen ervoor dat spelers zich netjes en sportief gedragen op het veld.