Kitesurfen

Werkstukken en spreekbeurten

Kitesurfen is een stoere sport. Is het gevaarlijk, denk je?

Hoe werkt het?

Kitesurfers zijn surfers die een vlieger (kite) vasthouden en daardoor hoge sprongen kunnen maken. De plank heet een kiteboard. Er zitten bindingen (banden) op waar je voeten in blijven zitten. Aan de kite zit een bar (balkje) met stuurlijnen. Als je aan de linkerkant van de bar trekt, stuurt de kite naar links en als je aan de rechterkant trekt, stuurt de kite naar rechts. Door aan de bar te trekken komt er meer wind in de vlieger. Als je de bar van je afhoudt, dan heeft de vlieger minder kracht. Kitesurfers zijn een stuk wendbaarder dan windsurfers en kunnen daardoor veel tricks (sprongen en bewegingen, een beetje zoals bij snowboarden) uitvoeren op het water.

Kiteboard

Het meestgebruikte board is de twintip. Het is een symmetrisch board waarmee je twee kanten kunt opvaren. Je hoeft dus niet je board te draaien als je de andere kant opgaat. De bindingen voor je voeten heten footstraps of footpads.

Extreme watersport

Kitesurfen ziet er makkelijk uit, maar het is een moeilijke sport. Het wordt een extreme sport genoemd, omdat het ook gevaarlijk kan zijn. Het is daarom heel belangrijk om eerst lessen te volgen als je wilt kiten. Je moet goed weten hoe je controle hebt over de kite. Als een kitesurfer een foutje maakt, moet hij de bar van zich afhouden of helemaal loslaten. Anders kan hij bijvoorbeeld te hoog de lucht in vliegen. Of hij kan te hard op het water landen, op het strand terechtkomen of ergens tegenaan botsen als hij uit de richting raakt. Het is voor kitesurfers ook belangrijk om het weerbericht in de gaten te houden. Het weer heeft grote invloed op je veiligheid. Hoe harder het waait of stormt, hoe harder de wind aan de kite trekt en hoe hoger de golven zijn.

Kitespots

Je mag in Nederland niet overal kitesurfen. Het mag alleen op aangegeven plekken. Die noem je kitespots. Deze kitespots zijn bijvoorbeeld te vinden langs de Nederlandse kust en het IJsselmeer. Op andere plekken is het gevaarlijk om te kiten, is het schadelijk voor de natuur of is er te veel andere waterrecreatie.

Populair

De sport kitesurfen bestaat nog niet zo lang, maar wordt steeds populairder. Er zijn zo'n 15.000 kitesurfers in Nederland en elk jaar wordt er naar schatting aan 20.000 beginners lesgegeven. In 2018 mochten jonge kitesurfers voor het eerst meedoen aan de Jeugd Olympische Spelen. Vanaf 2024 krijgt kitesurfen ook een plek op de Olympische Zomerspelen.