Paardrijden

Werkstukken en spreekbeurten

Nu zijn paarden grote, sterke dieren. Maar dat is niet altijd zo geweest. Wist je dat ze heel vroeger zo groot waren als honden?

Het paard

De geschiedenis van het paard begint met een klein moerasdier, de eohippus. In de loop van miljoenen jaren veranderde de eohippus in het paard zoals wij dat kennen. Het oudste paardenras dat nog bestaat is het Przewalski. Die heeft een donkere streep over de rug, manen en staart. Przewalskipaarden hebben een lichtbruine kleur en zebrastrepen op de benen.

De geschiedenis van mens en paard

Mens en paard hebben elkaar waarschijnlijk 1,5 miljoen jaar geleden ontmoet. Pas rond 3500 voor Christus temde de mens het paard. Toen bleek het dier een fantastische hulp. Voor de landbouw, de jacht, het dragen van mensen en spullen, voor de strijd en... de sport. Bij de oude Grieken en Romeinen was het wagenrennen al heel populair. En in het oude Europa werden paarden gebruikt voor riddertoernooien. Voor al die taken werden verschillende paardenrassen gefokt, zodat ze geschikt waren voor het werk dat ze moesten doen. In Nederland is het fokken van sportpaarden nu internationaal succesvol.

Soorten paardensporten

Er zijn veel verschillende soorten paardensporten. Bijvoorbeeld springen, dressuur, westernrijden en mennen. Dressuur wordt gezien als de basis van de paardensporten. Bij het dressuur legt de ruiter een dressuurproef (route met oefeningen) af. Een jury beoordeelt dan of de ruiter goed rijdt en het paard goed onder controle heeft. Bij het springen legt de ruiter een bepaald parcours met hindernissen af. Daar springt het paard overheen. Als het paard weigert te springen, verkeerd loopt, valt of een balk van de hindernis af gooit, krijgt de ruiter strafpunten.