Skaten en skateboarden

Werkstukken en spreekbeurten

Op je skates of skateboard kun je allerlei tricks doen. Ken jij de ollie? Of de kickflip?

Verschillen

Een plank met wieltjes eronder of schoenen met wieltjes eronder, dat is het duidelijkste verschil tussen skateboarden en skaten. Er zijn allerlei vormen van skaten. Bij bijvoorbeeld inlineskaten gaat het om snelheid. Bij aggressive skating om stunts, net als bij freestyle skating. En dan is er nog downhillspeedskating, waarbij je zo snel mogelijk van een helling naar beneden skate. Natuurlijk kun je ook gewoon rolschaatsen of skeeleren.

Rolschaatsen

In de negentiende eeuw ging het grote publiek rolschaatsen. Er kwamen rolschaatsbanen en kroegen waar de serveersters op rolschaatsen bedienden. De rolschaats is heel geschikt voor kunstrijden. Daarbij maken de kunstrijders mooie figuren op een houten vloer, net als bij kunstschaatsen.

Inlineskates en skeelers

De eerste rolschaatsen ontwikkelden zich tot de inlineskate en skeeler. Bij de rolschaats heb je twee brede wieltjes voor en twee achter. De inlineskate heeft vier smalle wieltjes achter elkaar op een rij en de skeeler heeft er vijf. Rond 1980 werd het skaten heel populair. IJshockeyers en schaatsers gebruikten ze om ’s zomers te kunnen trainen. Er zijn ook skaters die stunts doen op hun skates. Dat kan gewoon op straat of op een speciale ramp (helling) voor skaters.

Skateboarden

In 1950 bedachten Amerikanen in Californië het skateboarden. Het was een manier voor surfers om te oefenen als er geen goede golven waren. De eerste wieltjes waren heel hard en hadden niet veel grip. Minder gevaarlijk waren de zachtere kunststof wieltjes, die al snel populair waren. Je kunt veel trucs doen met een skateboard, zoals de ollie en de kickflip. Skateboarders doen ook vaak tricks in een half pipe (een halve pijp waarin oefeningen en trucs gedaan worden).

Beroemde skaters

De bekendste skater is de Amerikaan Tony Hawk. Hij had al een sponsorcontract toen hij twaalf was. Op zijn zestiende was hij wereldkampioen vert ramp skateboarden. Dat betekent dat hij vooral op het rechtopstaande vlak, de verticale ramp of vert ramp, behendigheden beheerste als geen ander. In 2006 zette Giammarco Luca het skateboard op de kaart door zijn demonstratie bij de Olympische Winterspelen van Turijn. Danny Way trok veel belangstelling met zijn recordsprong van 25,5 meter hoog vanaf de vert ramp. Een ramp die hij speciaal hiervoor liet bouwen in de VS.

Skaters

Skaters hebben hun eigen kledingstijl. Vaak wijde kleding en brede, platte skateschoenen voor meer grip. Vooral vert skaters (in de half pipe) dragen een helm en pols- en kniebeschermers.