Skiën

Werkstukken en spreekbeurten

Op je ski's achter de beren aan? Nu kennen we skiën als sport, maar vroeger gebruikten jagers al houten planken om zich sneller te kunnen voortbewegen in de sneeuw.

Skiënd achter de beren aan

Waar skiën precies vandaan komt, weten we niet. De één zegt dat skiën uit het Altaigebergte in Mongolië komt, de ander meent dat in Scandinavië de skisport uitgevonden is. Weer anderen zeggen dat de Oostenrijkers het eerst op de ski’s stonden. Wel is zeker dat ski’s vroeger vooral gebruikt werden om bijvoorbeeld op beren te jagen. Al skiënd gingen de jagers achter de beren aan. De ski’s waren toen nog niet zo mooi als nu, het waren houten planken. Nu skiën mensen voor hun plezier. Skiën is ook een olympische sport.

Verschillende onderdelen

Net als bij bijvoorbeeld zwemmen bestaan er bij skiën ook verschillende categorieën. Die zijn weer verdeeld in verschillende onderdelen. Zo vallen onder de categorie alpineskiën bijvoorbeeld de onderdelen afdaling, slalom, reuzenslalom, super G en alpine combinatie. Bij slalom staan de poorten die het parcours aangeven erg dicht bij elkaar en bij super G staan de poorten het verst van elkaar af. Bij super G ga je dus het snelst naar beneden.

Gekleurde pistes?

Het is niet te hopen dat de pistes er groen uitzien als je op skivakantie gaat, want dan ligt er te weinig sneeuw! De term ‘groene piste’ zegt echter niets over de echte kleur van de piste. De 'kleur van de piste' geeft de moeilijkheid van een piste aan. Zo is de groene piste de meeste vlakke piste en de zwarte de steilste. Daartussenin liggen nog de blauwe en de rode piste.

Nederlandse skiërsd

Om een heel goede skiër te worden, moet je trainen. Heel veel trainen. Daarom zijn veel Oostenrijkers beter in skiën dan Nederlanders. Zij leren al op jonge leeftijd te skiën en kunnen dit ook vaak doen. Ga jij na schooltijd bijvoorbeeld zwemmen of voetballen? Oostenrijkse jongeren gaan vaak een paar uurtjes skiën. Het lukt Nederlandse skiërs dan ook bijna nooit om zo goed te worden als bijvoorbeeld Oostenrijkers, Zwitsers en Italianen. In 1952 deed voor het laatst een Nederlandse skiër mee aan de Olympische Spelen. Hopelijk komt daar gauw verandering in!