Snowboarden

Werkstukken en spreekbeurten

Wat is het verschil tussen alpineboarden, freestyle en freeride? Leer alles over de stoere maar ook blessuregevoelige sport snowboarden!

Oppassen voor blessures

Snowboarden is leuk en stoer. Het is een sport waarbij je speciale schoenen vastmaakt op een board en van een besneeuwde berghelling of piste glijdt. De sport is inmiddels net zo bekend als skiën. Snowboarden is over het algemeen minder gevaarlijk voor je knieën en enkels dan skiën. Maar net als andere wintersporten kan snowboarden een gevaarlijke sport zijn. De meest voorkomende blessures bij het snowboarden zijn polsbreuken en andere blessures aan armen of schouders. Ook hoofdletsel komt veel voor. Het is dus erg belangrijk om bescherming te dragen.

Kleding en bescherming

Om te snowboarden heb je niet alleen een snowboard nodig, maar ook speciale snowboardschoenen: boots. Op het snowboard zitten bindingen, die ervoor zorgen dat je boots blijven vastzitten aan de plank. Er zijn verschillende soorten boards: het freestyleboard, het alpineboard en het freerideboard. De boards verschillen in lengte en breedte. Daardoor is bijvoorbeeld het freestyleboard geschikt om trucs mee te doen en kun je met het alpineboard lekker vaart maken. Het is belangrijk dat je een helm draagt. Die beschermt je hoofd bij een valpartij. Snowboardkleding is meestal wijde, stoere skatekleding. De laatste jaren zijn felgekleurde truien en broeken erg populair onder de snowboarders. Handschoenen zijn onmisbaar voor snowboarders, want snowboarden gaat vaak met vallen en opstaan, dus moet je jezelf nogal eens vanuit zitstand met je handen weer overeind duwen!

Nicolien Sauerbreij

Nederlands bekendste snowboardster is Nicolien Sauerbreij. Zij heeft heel veel prijzen gewonnen met snowboarden. Sauerbreij heeft vier keer meegedaan aan de Olympische Spelen. In 2010 won ze daar de gouden medaille voor de parallel reuzenslalom. Ook heeft ze meerdere wereldbekers gewonnen. Haar vader is haar trainer en ook haar zus is professioneel snowboarder.

Freestyle, alpineboarden en freeride

Snowboarden is onder te verdelen in categorieën. Bijvoorbeeld freestyle, alpineboarden en freeride. Bij freestyle maakt de boarder sprongen of doet hij stunts. Freestyle doe je meestal in een funpark. Daar staan allemaal schansen, rails en obstakels waar de boarders overheen kunnen springen en glijden. Bij alpineboarden gaat het om bochten maken en snelheid. Soms worden er snelheden gehaald van wel 100 kilometer per uur! Freeride is snowboarden op of naast de pistes. Je gaat dan gewoon van de berg af, op je eigen snelheid.