Streetdance

Werkstukken en spreekbeurten

Streetdance (straatdans) is een dansstijl die ontstaan is op de straten van de grote steden in Amerika. Daarna is het overgewaaid naar Europa.

Geschiedenis

Streetdance is in het begin van de jaren tachtig ontstaan in New York. Vooral in achterbuurten wordt er veel op straat gedanst. Vandaar ook de naam streetdance. Drie ontwikkelingen waren erg belangrijk voor het ontstaan van streetdance. Rappen is praten en zingen op muziek. Het gaat over allerlei onderwerpen. Dit wordt steeds populairder. Acrobatic jazz is een dansvorm die ontstond in Harlem. Dat is een achterbuurt in New York. Deze dansvorm werd opgepikt door streetdance. Disc-jockey Koo Hurc bedacht een ritmische manier om de muziek te ondersteunen. Deze manier van platen draaien noemt hij scratchen.

Dans

Streetdance is een dansvorm, die veel jongeren doen. Het is een dans die bestaat uit een combinatie van jazzdance en aerobics. Streetdance wordt ook gezien als een sport. Je wordt door bepaalde bewegingen steeds leniger. Er zijn in Nederland veel sportscholen waar streetdance wordt gegeven. Tijdens de lessen zijn je houding en conditie heel belangrijk. Er wordt op snelle, moderne muziek gedanst.

Videoclip

Streetdance zie je vaak in videoclips. Hierdoor wordt het steeds populairder. Een popzangeres die veel gebruik maakte van streetdance in haar videoclips, was Janet Jackson. Ook haar bekende broer Michael Jackson deed het in zijn clips. De bewegingen die je daar ziet kun je in streetdance-lessen leren. De lessen gaan van eenvoudig naar ingewikkeld en zijn steeds op muziek.