Striptekenen

Werkstukken en spreekbeurten

Je hebt ongetwijfeld weleens een strip gelezen. Maar kijk je dan ook goed naar de tekeningen? Striptekenen is een vak apart.

Geschiedenis

Strips bestaan al eeuwen. In de middeleeuwen werden de Bijbelverhalen met behulp van plaatjes verteld. Zo konden de mensen die niet konden lezen toch de Bijbel begrijpen. In Nederland verscheen in 1845 het eerste stripboek, Meneer Prikkebeen. Rond 1900 verschenen de eerste krantenstrips. Het idee van de krantenstrip kwam uit Amerika. Net als de eerste stripboeken, dunne boekjes waarin stripverhalen stonden. In de jaren vijftig en zestig waren de stripweekbladen Donald Duck en Tina erg populair. Populaire stripverhalen zijn bijvoorbeeld: Asterix, Donald Duck, Kuifje, Lucky Luke, Suske en Wiske en Jan, Jans en de kinderen.

Strips en internet

De komst van internet had ook invloed op de stripwereld. Striptekenaars kunnen hun werk zo aan de hele wereld tonen. De strips kunnen vaak gedownload worden. Veel striptekenaars hebben een eigen website. Wist je dat je in Groningen Storyworld kunt bezoeken? In dit museum leer je alles over animaties en games, maar ook over strips en hoe je zelf een strip kunt maken.

Strips op tv

Veel stripfiguren zijn ook te bewonderen op het witte doek of op tv. Denk maar aan de films met Asterix en Obelix. En de tekenfilms met bijvoorbeeld Kuifje, Suske en Wiske en Lucky Luke. En natuurlijk de figuren uit Disney's Donald Duck.