Tennis

Werkstukken en spreekbeurten

In het begin was tennis een sport voor mensen met geld maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Tennis is populair geworden!

Geschiedenis

De eerste vorm van tennis komt uit Frankrijk. In de dertiende eeuw speelden ze daar het kaatsspel of jeu de paume (spel van de handpalm). Die sport, bedacht door monniken, verspreidde zich snel onder de adel en vorsten. Tennis werd op de lawns (gazons) van landhuizen gespeeld. Daarom heette het eerst lawntennis. Vanaf 1900 noemen we de sport gewoon tennis. We spelen het dan op steeds meer verschillende terreinen.

Tennisbanen

De meeste tennisspelers spelen op gravel, ook wel gemalen baksteen genoemd. Deze zachte ondergrond is het beste voor de gewrichten van de spelers: ze krijgen zo minder snel blessures. Andere banen zijn soms gemaakt van poreus beton. Deze banen kosten bijna geen onderhoud. Maar ze zijn slechter voor de gewrichten. Dankzij de ontwikkeling van synthetische materialen zijn er nu vaak veel meer zachtere banen in plaats van beton. Tenslotte wordt er natuurlijk ook gewoon op gras gespeeld.

Tenniskleding

In het begin van tennis liepen de mannen in lange witte broeken. De dames speelden in een lange witte jurk. In de twintigste eeuw was wit de verplichte kleur. Tegenwoordig zie je op het tennisveld truitjes en T-shirts in veel verschillende kleuren. Dit komt ook door de fabrikanten van kleding: zij betalen veel geld om hun naam op bijvoorbeeld het T-shirt van de speler te laten printen. Dit mag overal, behalve bij de belangrijke tenniswedstrijd Wimbledon. Daar is wit nog steeds verplicht.