Turnen

Werkstukken en spreekbeurten

In de tijd van de Romeinen was turnen al een populaire sport. Toch duurde het nog lang voordat de sport ook hier bekend werd.

Geschiedenis

De eerste gymnastiekvereniging ontstond in Nederland in 1830. Een tijd later, in 1886, werd het Nederlandsch Gymnastiek Verbond opgericht. Ondertussen is dit de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie, een sportbond met meer dan een kwart miljoen leden. Maar de sport kent een langere geschiedenis. De Grieken zagen ongeveer 2500 jaar geleden turnen al als een echte sport. Toen later de Romeinen de Grieken veroverden, merkten zij dat turnen een goede training was voor de soldaten. Je wordt er namelijk zowel sterk als lenig van. Het waren ook de Romeinen die als eersten turnwedstrijden organiseerden.

Turntoestellen

Bij het turnen worden oefeningen op verschillende toestellen gedaan. Mannen turnen onder andere aan de rekstok, op de brug en aan de ringen en vrouwen op de evenwichtsbalk en ook de brug. Daarnaast bestaat er voor zowel mannen als vrouwen de sprong en de vrije oefening.

Kracht en balans

Voor turnen moet je veel kracht hebben. Je moet je eigen gewicht tenslotte omhoog duwen of jezelf hard kunnen afzetten. Daarnaast is balans ook erg belangrijk bij het turnen. Lenigheid is uiteraard ook een eigenschap die turners moeten hebben. Dit vermindert namelijk de kans op blessures. Veel trainen is belangrijk bij turnen. Wie echt talent heeft, traint rond zijn of haar elfde jaar al 15 tot 20 uur per week. Bij topsport is dat nog meer: daar trainen turners 20 tot 30 uur per week.

Verschil tussen turnen en gymnastiek

Vaak wordt gedacht dat gymnastiek en turnen hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. Onder gymnastiek op school vallen veel sporten, waaronder ook turnonderdelen. Gymnastiek bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie omvat turnen maar ook trampolinespringen, aerobic en ritmische gymnastiek. Kortom: gymnastiek is wat breder en bevat meer sporten dan alleen turnen.