Voetbal

Werkstukken en spreekbeurten

De Chinezen speelden het al 3000 jaar voor onze jaartelling: voetbal! Maar het balspel zoals wij dat kennen, is rond 1800 door de Engelsen bedacht.

Even een balletje trappen?

Bijna iedereen heeft wel eens een spelletje voetbal gespeeld. Het is één van de meest populaire sporten ter wereld. Bijna elk dorp of elke stadswijk heeft een eigen voetbalclub. De spelregels zijn niet moeilijk. Twee teams van elf spelers proberen de bal in het doel van de tegenpartij te krijgen. Je hoofd mag de bal raken, maar je handen niet.

Geschiedenis

De Azteken speelden al een soort voetbal. Het speelveld stond voor de Azteken symbool voor de wereld. De bal stelde de zon, de maan of een ster voor. Chinese geschriften uit het jaar 3000 jaar voor Christus gaan ook over voetbalspelen. Japan was er nog eerder bij. Toch is het moderne voetbal pas begin 1800 in Engeland ontstaan. Op de scholen ontwikkelde zich een ruwe voorloper van het wedstrijdvoetbal. Spelers mochten de bal met de hand stoppen en dan met de voet zo hard en ver mogelijk wegschoppen. Dan volgde een worsteling. Het leek op het rugby van nu en dat liep niet altijd goed af op het schoolplein. Schoolhoofden en sportclubs zorgden toen voor spelregels. Dat was het begin van het voetbal zoals wij het nu kennen.

Amateurs en profs

Dankzij de KNVB kan ieder voetbalteam aan een competitie meedoen. Een competitie is een serie wedstrijden waarin ploegen om een kampioenschap strijden. Er zijn aparte competities voor amateurs en profvoetballers. Een amateur voetbalt voor zijn plezier. Een prof is voetballer van beroep. Hij krijgt een salaris van de club. Prof is een afkorting van het Engelse woord professional. Dat betekent beroepssporter.